Szaszłyki z tempehem
Tempeh to pełnowartościowy produkt pozyskiwany z soi, który ma bardzo ciekawy orzechowy smak. Jest doskonałym źródłem lekkostrawnego białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego i nienasyconych zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, białko tempehu ma taki sam profil aminokwasów egzogennych, jak białko ludzkiego mleka czy serwatkowe. Dlatego jest doskonałą alternatywą dla mięsa i nabiału. Na grillu doskonale smakuje w formie szaszłyków.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tempeh kroimy w kostkę, zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa kroimy na większe kawałki i nabijamy na długie wykałaczki na zmianę z wcześniej przygotowanym tempehem. Grillujemy z kilku stron do czasu, aż tempeh się zariumeni, a skórka warzyw będzie lekko przypalona. Smakują lepiej niż tradycyjne szaszłyki.