Kilka przepisów na pyszny twaróg
Pasta toruńska
Składniki: 1/4 kg białego sera, mały kubek jogurtu naturalnego, 1 średnia biała rzodkiew lub 1 pęczek rzodkiewek, garść prażonych orzeszków arachidowych, sól, pieprz.
Wykonanie: rzodkiew oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko posiekać. Ser przetrzeć przez sito i wymieszać z jogurtem. Orzechy drobno posiekać (kilka możemy zostawić do dekoracji) i wymieszać z masą serową i startą rzodkwią, doprawić do smaku. * Twarożek po kasztelańsku*
Składniki: 20 dag tłustego białego sera, 1 łyżka miodu, 1 łyżka jogurtu, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego cynamonu, szczypta mielonych goździków.
Wykonanie: wszystkie składniki pasty należy zmiksować, a następnie schłodzić.
Biała wiewiórka
Składniki: 5 dag tłustego białego sera, garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe, laskowe), 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1 niewielki świeży ogórek, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano, majeranek, tymianek), sól, ostra papryka w proszku albo pieprz cayenne.
Wykonanie: ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, ogórek obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a jeszcze lepiej - zmiksować. Doprawić do smaku.