Szparagowe stir-fry
Szparagi to bardzo dobry składnik do dań typu stir-fry, co oznacza smażenie przez krótki czas na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Do stir-fry dajemy szparagi pokrojone w małe kawałki. Stir-fry ze szparagów i groszku cukrowego: 1 łyżka oliwy z oliwek, 450 g przyciętych szparagów, 100 g groszku cukrowego, 4 cebulki dymki drobno posiekane, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie: w teflonowym rondlu rozgrzej oliwę na dość dużym ogniu. Włóż szparagi, groszek cukrowy, cebulę dymkę, sól i pieprz. Smaż przez 2–3 minuty, cały czas mieszając, żeby warzywa zmiękły, ale pozostały kruche. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Smaż jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Podawaj natychmiast.