Pomysły na pyszne i zdrowe szparagi

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Propozycje wykorzystania szparagów w kuchni

Obraz
© 123RF

Jedzmy szparagi! Nie dość, że będzie to ukłon w stronę zdrowia, to jeszcze skorzystają na tym nasze kubki smakowe. W jaki sposób przyrządzić i podać szparagi? Poniżej garść kulinarnych inspiracji.

/ 9Szparagi – zielona moc

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na szparagi trwa krótko, nie ma więc na co czekać. Szparagami zajadano się już w starożytności; już wtedy doceniano również ich wartości odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne i lekkostrawne, a przy tym bogate w kwas foliowy (witaminę B9), witaminę C, błonnik, glutation (jeden z najsilniej działających antyoksydantów chroniący przed nowotworami i rozwojem miażdżycy), witaminę B1 (tiaminę), witaminę E zwaną „eliksirem młodości i płodności”, a także fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo, fluor. Regularne spożywanie szparagów korzystnie wpływa na samopoczucie i przemianę materii.

/ 9Szparagi w kuchni

Obraz
© 123RF

W celach kulinarnych wykorzystuje się szparagi zielone (najczęściej), białe oraz fioletowe. W sprzedaży, choć bardzo rzadko, dostać można jeszcze szparagi dzikie – zielone, których nasiona rozniosły ptaki albo inne dzikie zwierzęta. Przed obróbką zielonych szparagów nie trzeba obierać. Najważniejsze jest usunięcie zdrewniałych końców – można je odciąć nożem, ale najłatwiej je po prostu ułamać (szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu). Świeże, dorodne okazy powinny być jędrne, z zamkniętymi, nie zwiędłymi główkami. Pamiętajmy, że przed przygotowaniem szparagi należy dokładnie opłukać.

/ 9Pieczone szparagi z oliwą

Obraz
© 123RF

Szparagi są tak bogate w smaku, że nie wymagają wielu dodatków. Bardzo smaczne – jako samodzielna potrawa albo dodatek do dania głównego – będą szparagi pieczone z oliwą z oliwek, doprawione solą i pieprzem. Szparagi układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo w płytkim naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą, doprawiamy. Pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu powinny być miękkie, ale jednocześnie kruche.

/ 9Grillowana kanapka ze szparagami

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo smaczne będzie połączenie szparagów z pieczarkami i kozim serem. Do przygotowania 4 sandwiczy potrzeba: 4 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 4 duże pieczarki bez nóżek, 1 mały pęczek szparagów przeciętych na połówki, 1 dużą czerwoną paprykę przekrojoną na pół oraz 85 g koziego sera.
Wykonanie: rozgrzać grill albo opiekacz. W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Posmarować mieszanką pieczarki, szparagi i paprykę. Warzywa piec przez 10 minut, aż będą miękkie. Obrócić raz w trakcie pieczenia. Grzyby piec 2 minuty dłużej. Kiedy papryka nieco ostygnie, obrać ją ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłączyć grill lub opiekacz. Ułożyć na kratce kromki bułki i pozostawić na ok. 2 minuty, żeby się rozgrzały. Posmarować kromki bułki kozim serem. Ułożyć na każdej pieczarki, paprykę i szparagi. Podawać na gorąco.

/ 9Makaron ze szparagami

Obraz
© WP.PL

Pocięte w nieduże kawałki szparagi będą świetnym dodatkiem do makaronu. Pasują do drobiu, ryb (zwłaszcza wędzonych), grzybów, innych warzyw. Szparagi należy pokroić na kawałki, a następnie podsmażyć na patelni razem z cebulą (na maśle lub oliwie). Nie wymagają wcześniejszej obróbki. Gdy zmiękną, ale nadal będą kruche i soczyste, dorzucić wędzonego łososia. Można dodać też pomidorki cherry. Całość zalać śmietanką kremówką 30-procentową i dusić do zgęstnienia sosu. Na końcu dodać ugotowany makaron (np. penne, spaghetti, tagliatelle) i ok. 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku.

/ 9Szparagi z sosami

Obraz
© 123RF

Aby stworzyć bardzo smaczną, zdrową i elegancką przekąskę, którą warto zaserwować gościom jako przystawkę, ugotowane szparagi (np. na parze albo we wrzątku – krótko, przez ok. 3–5 minut) można podać z sosem winegret (oliwa z oliwek + sok z cytryny albo ocet winny + opcjonalnie musztarda + sól i pieprz). Pyszne będą też szparagi z majonezem albo sosem majonezowo-musztardowym, sosem sojowym albo posypane startym parmezanem. Tradycyjnie szparagi podaje się też na gorąco z bułką tartą albo sosem holenderskim. Z dowolnymi sosami szparagi serwuje się na zimno i na gorąco.

/ 9Szparagowe stir-fry

Obraz
© 123RF

Szparagi to bardzo dobry składnik do dań typu stir-fry, co oznacza smażenie przez krótki czas na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Do stir-fry dajemy szparagi pokrojone w małe kawałki. Stir-fry ze szparagów i groszku cukrowego: 1 łyżka oliwy z oliwek, 450 g przyciętych szparagów, 100 g groszku cukrowego, 4 cebulki dymki drobno posiekane, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie: w teflonowym rondlu rozgrzej oliwę na dość dużym ogniu. Włóż szparagi, groszek cukrowy, cebulę dymkę, sól i pieprz. Smaż przez 2–3 minuty, cały czas mieszając, żeby warzywa zmiękły, ale pozostały kruche. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Smaż jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Podawaj natychmiast.

/ 9Inne propozycje

Obraz
© 123RF

Obsmażone albo lekko podgotowane szparagi można dodawać do zup, omletów, sałatek oraz dań duszonych. Przepyszną i często spotykaną potrawą są szparagi owinięte chudą szynką albo boczkiem – wtedy najlepiej podawać je upieczone. Ze szparagów, które zostały z poprzedniego dnia, można przygotować szybką zupę-krem. Świetnymi dodatkami będą wtedy: mleko, natka pietruszki, estragon, oregano. Pieczone, smażone albo grillowane szparagi bardzo dobrze komponują się z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Dodajmy je również do risotto albo podajmy w daniu z innym dowolnym ryżem.

Korzystałem z:
„Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem