Kokosowa zupa z soczewicą
*Składniki: *1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżeczki pasty curry, 1 litr bulionu warzywnego, 2 szklanki mleka kokosowego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 2 selery naciowe, 1 marchewka, 1 łyżeczka cukru, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie 1 papryczka chili
Przygotowanie: na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy pastę curry i mieszamy. Wlewamy bulion, mleko kokosowe i dodajemy przepłukaną soczewicę. Dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach i pokrojony drobno seler naciowy. Gotujemy przez około pół godziny. Dodajemy cukier, pokrojoną papryczkę chili, imbir, sól i pieprz. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem.