Pomysłowe dania z olejem kokosowym
Jest jednym z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Wspomaga pracę serca, jest idealny dla cukrzyków, ponieważ pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To doskonałe źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wapnia.
Olej z kokosa sprzyja figurze
Jest jednym z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Wspomaga pracę serca, jest idealny dla cukrzyków, ponieważ pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To doskonałe źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wapnia. Olej kokosowy to także naturalny środek na odchudzanie. Zawarte w nim zdrowe tłuszcze nie odkładają się na biodrach w postaci tkanki tłuszczowej, tylko są wykorzystywane do produkcji energii. Co to oznacza? Dzięki nim szybciej spalamy kalorie, a nasz metabolizm działa na zdwojonych obrotach. Regularne jedzenie przekąsek z olejem kokosowym pomaga na dłużej zaspokoić głód. Dzięki temu nie podjadamy między posiłkami. Według brazylijskich naukowców olej kokosowy pomaga również skutecznie walczyć z otyłością brzuszną. Dla najlepszych wyników zaleca się zjadanie dwóch łyżek oleju koksowego dziennie.
Do smażenia i nie tylko
Wygląda jak białe masło, obłędnie pachnie i ma wiele zastosowań w kuchni. Olej koksowy powstaje poprzez tłoczenie i rozgrzewanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Ten tłuszcz dobrze znosi działanie wysokiej temperatury, zatem idealnie nadaje się do smażenia. Można nim smarować pieczywo, to doskonały dodatek do deserów i zup. Dzięki temu, że intensywnie pachnie kokosem, nadaje daniom azjatyckiego charakteru. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na dania z olejem kokosowym. Świetnie smakują i sprzyjają figurze.
Kokosowy popcorn z cynamonem
*Składniki: *1 paczka ziaren kukurydzy do popcornu, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
Przygotowanie: przygotuj popcorn według przepisu na opakowaniu, najlepiej na patelni. W małym pojemniczku wymieszaj cukier z cynamonem. Polej popcorn ciepłym, roztopionym olejem kokosowym, posyp mieszanką cukru i przypraw. Dobrze wymieszaj i podawaj.
Batoniki owsiane z olejem kokosowym
*Składniki: *1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka płatków gryczanych, 2 jajka, 4 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki brązowego cukru, 100 g rodzynek, 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu
*Przygotowanie: *suche składniki wymieszaj w dużej misce. Olej kokosowy (najlepiej w wersji płynnej), miód, jajka połącz w osobnym naczyniu. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami. Tak powstałą masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostrym nożem pokrój na batony o dowolnym rozmiarze.
Chlebek bananowy z kokosową nutą
*Składniki: *1,5 szklanki mąki pszennej, 3 dojrzale banany, 50 g oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli
Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj olej koksowy (roztopiony) z rozgniecionymi widelcem, dojrzałymi bananami. Dodaj cukier i jajka, jeszcze raz wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z solą i sodą oczyszczoną. Połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż do keksówki i piecz przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Kokosowa zupa z soczewicą
*Składniki: *1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżeczki pasty curry, 1 litr bulionu warzywnego, 2 szklanki mleka kokosowego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 2 selery naciowe, 1 marchewka, 1 łyżeczka cukru, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie 1 papryczka chili
Przygotowanie: na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy pastę curry i mieszamy. Wlewamy bulion, mleko kokosowe i dodajemy przepłukaną soczewicę. Dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach i pokrojony drobno seler naciowy. Gotujemy przez około pół godziny. Dodajemy cukier, pokrojoną papryczkę chili, imbir, sól i pieprz. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem.