Muffinki z pomarańczą
Składniki 120 g masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 małe jajka, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 pomarańcz,a 100 ml mleka, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, cukier puder.
Przygotowanie: mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier. W drugiej połączyć rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec dodać pomarańcze. Masę nałożyć do papilotek, piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a następnie udekorować cukrem pudrem.