Sałatka makaronowa z kurczakiem i pomarańczami
Składniki: 400 g pełnoziarnistego makaronu typu penne, 2 piersi z kurczaka, szklanka mrożonego lub świeżego groszku, szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki, 2 pomarańcze, olej, szczypiorek, sól, pieprz, suszone oregano, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu i przelać zimną wodą. Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz oregano i smażyć na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube, można je dopiec w piekarniku. Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok. Groszek i fasolkę ugotować i zahartować zimną wodą by nie straciły koloru. Makaron wymieszać z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na sałatce ułożyć plastry piersi z kurczaka.