Dorsz po tajsku
Składniki: 600 g polędwicy z dorsza pokrojonej w kostkę, 4 trawy cytrynowe pokrojone w słupki, galangal (tajski imbir) pokrojony w talarki, łyżka pasty curry żółtej, 1 cebula posiekana, 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego, 200 ml bulionu warzywnego, pęczek kolendry, 1-2 chili "oko ptaka", 1 łyżka sosu rybnego, liście kaffiru, 1 łyżka cukru palmowego.
Przygotowanie: w dużym garnku smażymy na odrobinie tłuszczu trawę i galangala. Po 2 minutach dodajemy cebulę i pastę curry. Smażymy całość. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy stopniowo bulionu. Dodajemy chilli, cukier palmowy, sos rybny i gotujemy ok. 5 minut. Zanurzamy kawałki dorsza w gotującym się sosie i gotujemy całość przez 10 minut. Przed podaniem dodajemy kaffir i mieszamy. Podajemy w głębokim talerzu i posypujemy kolendrą. Można serwować z ryżem jaśminowym.