Bajecznie smaczne ziemniaki Hasselback
Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz. Każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć, ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu). Skrop oliwą lub olejem i oprósz ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem, ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.Tak przygotowane ziemniaki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, ponownie polej tłuszczem. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. Możesz też posypać ziemniaki np. startym parmezanem lub bułką tartą. Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill". Po wyjęciu możesz je od razu zaserwować albo oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.