Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Pyszności z piekarnika i patelni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez ziemniaków. Kopytka, kluski śląskie, placki, zupy, zapiekanki, sałatki, frytki, kotlety… Można tak długo wymieniać. Zobaczcie 5 smakowitych pomysłów na ziemniaczane dania z piekarnika, grilla lub patelni.

/ 6Ziołowe łódeczki

Obraz
© 123RF

Przepis na pyszne, chrupiące i pachnące ziołami ziemniaczane łódeczki. Wspaniale smakują zarówno z mięsnymi dodatkami, jak i solo. Młode ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Ziemniaczki pokrój w łódki i wsyp je do dużej miski. Dodaj olej, posiekany rozmaryn, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut, aż ziemniaki zmiękną. Możesz je od czasu do czasu przemieszać – równomiernie się przyrumienią.

/ 6Pyry z gzikiem

Obraz
© 123RF

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Biały półtusty ser wymieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekaną cebulkę dymkę, szczypiorek i czarnuszkę. Dopraw solą, pieprzem. Ziemniaki pokrój na pół. Na każdą część nałóż kopiastą łyżkę gziku. Podawaj z masłem. Palce lizać!

/ 6Bajecznie smaczne ziemniaki Hasselback

Obraz
© 123RF

Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz. Każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć, ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu). Skrop oliwą lub olejem i oprósz ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem, ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.Tak przygotowane ziemniaki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, ponownie polej tłuszczem. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. Możesz też posypać ziemniaki np. startym parmezanem lub bułką tartą. Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill". Po wyjęciu możesz je od razu zaserwować albo oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

/ 6Chrupiące kuleczki

Obraz
© 123RF

Rumiane i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, kuleczki ziemniaczane to idealny dodatek, który urozmaici każde danie obiadowe. Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego obtoczone w bułce tartej kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatką z rukoli i pomidorów i roladkami drobiowymi.

/ 6Ziemniaki z patelni

Obraz
© 123RF

Na szybki obiad lub kolację proponujemy ziemniaki smażone z chorizo i sadzonym jajkiem. Proste, sycące i niedrogie danie z patelni. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę soli i ugotuj do miękkości. Kiełbasę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj listki tymianku. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Na wierzch wbij jajka i smaż, aż białką się zetną. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika