Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Pyszności z piekarnika i patelni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez ziemniaków. Kopytka, kluski śląskie, placki, zupy, zapiekanki, sałatki, frytki, kotlety… Można tak długo wymieniać. Zobaczcie 5 smakowitych pomysłów na ziemniaczane dania z piekarnika, grilla lub patelni.

/ 6Ziołowe łódeczki

Obraz
© 123RF

Przepis na pyszne, chrupiące i pachnące ziołami ziemniaczane łódeczki. Wspaniale smakują zarówno z mięsnymi dodatkami, jak i solo. Młode ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Ziemniaczki pokrój w łódki i wsyp je do dużej miski. Dodaj olej, posiekany rozmaryn, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut, aż ziemniaki zmiękną. Możesz je od czasu do czasu przemieszać – równomiernie się przyrumienią.

/ 6Pyry z gzikiem

Obraz
© 123RF

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Biały półtusty ser wymieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekaną cebulkę dymkę, szczypiorek i czarnuszkę. Dopraw solą, pieprzem. Ziemniaki pokrój na pół. Na każdą część nałóż kopiastą łyżkę gziku. Podawaj z masłem. Palce lizać!

/ 6Bajecznie smaczne ziemniaki Hasselback

Obraz
© 123RF

Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz. Każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć, ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu). Skrop oliwą lub olejem i oprósz ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem, ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.Tak przygotowane ziemniaki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, ponownie polej tłuszczem. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. Możesz też posypać ziemniaki np. startym parmezanem lub bułką tartą. Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill". Po wyjęciu możesz je od razu zaserwować albo oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

/ 6Chrupiące kuleczki

Obraz
© 123RF

Rumiane i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, kuleczki ziemniaczane to idealny dodatek, który urozmaici każde danie obiadowe. Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego obtoczone w bułce tartej kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatką z rukoli i pomidorów i roladkami drobiowymi.

/ 6Ziemniaki z patelni

Obraz
© 123RF

Na szybki obiad lub kolację proponujemy ziemniaki smażone z chorizo i sadzonym jajkiem. Proste, sycące i niedrogie danie z patelni. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę soli i ugotuj do miękkości. Kiełbasę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj listki tymianku. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Na wierzch wbij jajka i smaż, aż białką się zetną. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca