Jak wykorzystać białe truskawki?
Białe truskawki pięknie wyglądają jako dekoracja ciast, ciasteczek oraz deserów. Możesz na przemian ułożyć białą i czerwoną truskawkę, a twój tort będzie nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo piękny. Możesz także stworzyć pyszną i oryginalną przekąskę dla swoich gości – wystarczy ponabijać po jednym owocu na długie patyczki (jak do szaszłyków) i do połowy zamoczyć w białej lub mlecznej czekoladzie. Szybki i efektowny deser gotowy.
Biszkopt z truskawkami
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki drobnego cukru, szklanka mąki pszennej.
Krem waniliowy: 300 ml kremówki, 200 ml mleka, 50 g cukru, 10-12 g żelatyny, laska wanilii.
Dodatkowo: 800 g truskawek (400 g pinebery, 400 g czerwonych truskawek)
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Całe jajka wbij do miski i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. pół godziny. Kiedy biszkopt jest już upieczony, wystudź go, okrój naokoło, a następnie przekrój na pół tak, by powstały dwa cienkie blaty.
Mleko wymieszaj z cukrem i podgrzej. Żelatynę połącz z odrobiną zimnej wody i dodaj do już przestudzonego mleka. Wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mlekiem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj je do masy śmietanowej. Masę wstaw na 15-20 minut do lodówki, by stężała.
Na dnie tortownicy umieść biszkopt i poukładaj na nim kilka truskawek. Wyłóż połowę kremu waniliowego i przykryj drugim blatem. Ponownie dodaj kilka truskawek i wylej resztkę kremu. Na wierzchu poukładaj pozostałe białe i czerwone truskawki. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej melisy lub mięty.