Pyszne i zdrowe truskawki albinosy
Pineberry, czyli białe truskawki to odmiana, która przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie na skutek zmian klimatycznych prawie całkiem wyginęła. Truskawki-albinosy są na tyle odporne, że zaadaptowały się bez problemu w naszym środowisku i z powodzeniem możemy uprawiać je w przydomowych ogródkach. Poniżej znajdziesz garść informacji o tych niezwykłych owocach, które warto, a nawet trzeba jeść. Na ostatniej stronie galerii mamy dla was także przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.
Zobacz także wideo: Sprytny trik na obieranie truskawek
Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.
Niezwykłe połączenia smaku i zdrowia
Białe truskawki coraz częściej możemy spotkać na stoiskach z żywnością i bardzo dobrze, bo nie tylko wyjątkowo pięknie wyglądają, ale także posiadają zaskakujący smak. Ich nazwa jest zbitką dwóch angielskich słów i to właśnie ona podpowiada jak smakują - "pine" od pineapple, czyli ananas i "berry" od strawberry – truskawka. To niezwykłe połączenie, które w kuchni można wykorzystać w niebanalny sposób.
Mniejsza kuzynka czerwonej truskawki
Białe truskawki są mniejsze od tych, które powszechnie znamy. Zanim dojrzeją wyglądem przypominają niedojrzałe czerwone truskawki. Są zielone, później przybierają biały kolor, a ich nasionka - czerwony lub różowy. Sadzonki pineberry są nadzwyczaj odporne, dlatego nie wymagają dodatkowego opryskiwania i z łatwością wyhodujesz je w swoim ogródku, a nawet w doniczce na balkonie.
Białe zdrowie
Podobnie jak ich czerwone siostry, białe truskawki posiadają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm. Są bogate w witaminy A, C oraz E, które zwiększają odporność. Dodatkowo wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie tętnicze i obniżają cholesterol. Mają także działanie moczopędne, dlatego są polecane osobom, które mają problem z wątrobą czy nerkami. Oprócz witamin pineberry zawierają żelazo, magnez, mangan oraz wapń – te składniki mineralne dobroczynnie wpływają na włosy, skórę oraz cerę.
Jednak białe truskawki, podobnie jak poziomki, zawierają związki mogące powodować silne alergie. Więc jeżeli jesteś uczuleniowcem, przed zjedzeniem pineberry zrób próbę – wetrzyj odrobinę owocu za uchem lub w delikatną skórę przedramienia. W wypadku wystąpienia obrzęku lub zaczerwienienia nie jedz ich, gdyż może okazać się, że jesteś na nie uczulony.
Jak wykorzystać białe truskawki?
Białe truskawki pięknie wyglądają jako dekoracja ciast, ciasteczek oraz deserów. Możesz na przemian ułożyć białą i czerwoną truskawkę, a twój tort będzie nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo piękny. Możesz także stworzyć pyszną i oryginalną przekąskę dla swoich gości – wystarczy ponabijać po jednym owocu na długie patyczki (jak do szaszłyków) i do połowy zamoczyć w białej lub mlecznej czekoladzie. Szybki i efektowny deser gotowy.
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki drobnego cukru, szklanka mąki pszennej.
Krem waniliowy: 300 ml kremówki, 200 ml mleka, 50 g cukru, 10-12 g żelatyny, laska wanilii.
Dodatkowo: 800 g truskawek (400 g pinebery, 400 g czerwonych truskawek)
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Całe jajka wbij do miski i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. pół godziny. Kiedy biszkopt jest już upieczony, wystudź go, okrój naokoło, a następnie przekrój na pół tak, by powstały dwa cienkie blaty.
Mleko wymieszaj z cukrem i podgrzej. Żelatynę połącz z odrobiną zimnej wody i dodaj do już przestudzonego mleka. Wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mlekiem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj je do masy śmietanowej. Masę wstaw na 15-20 minut do lodówki, by stężała.
Na dnie tortownicy umieść biszkopt i poukładaj na nim kilka truskawek. Wyłóż połowę kremu waniliowego i przykryj drugim blatem. Ponownie dodaj kilka truskawek i wylej resztkę kremu. Na wierzchu poukładaj pozostałe białe i czerwone truskawki. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej melisy lub mięty.