Ryba duszona z pigwami
Połączenie ryby z owocami pigwy może nie jest znane, ale efekt jest wspaniały. Do przygotowania dania potrzebujemy: dwa filety z ryby o zwartym mięsie (dorsz, łosoś, halibut), posiekaną cebulę, kawałek startego imbiru, posiekany ząbek czosnku, kilka owoców pigwy, sok z cytryny, szklankę bulionu warzywnego, majeranek, sól, pieprz i olej.
Podsmażamy na oleju imbir, cebulę i czosnek. Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy. Pigwy kroimy jak najdrobniej i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 20 minut, aż owoce zmiękną, a płyn zgęstnieje. Rybę, oprószoną wcześniej solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny, dodajemy do wywaru, przyprawiamy majerankiem i dusimy około 15 minut. Po tym czasie przekładamy ją na talerz, polewamy sosem i podajemy z ryżem lub kaszą.