Schab z pigwą
Składniki: pół kilograma schabu, cebula pokrojona w piórka, posiekany ząbek czosnku, trzy duże pigwy, szklanka wytrawnego białego wina, szklanka wody, dwie łyżki miodu, łyżka cukru, sok z cytryny, sól i pieprz.
Pigwy oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem cukru, soku z cytryny i miodu. Gotujemy pół godziny. Mięso kroimy w plastry, nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Pigwę przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z częścią płynu, w którym się gotowały) i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Cebulę szklimy na patelni, a następnie dodajemy mięso i smażymy pięć minut z każdej strony. Wkładamy mięso do naczynia z pigwami i dusimy w piekarniku jeszcze 20 minut.