Pigwa nie tylko w słoiku
Pigwa i pigwowiec
Jesień to pora dojrzewania pigwy i pigwowca - owoców bardzo często ze sobą mylonych. Jedne i drugie możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zanim jednak zaczniemy je gotować, warto się dowiedzieć, co je różni.
Jesień to pora dojrzewania pigwy i pigwowca - owoców bardzo często ze sobą mylonych. Jedne i drugie możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zanim jednak zaczniemy je gotować, warto się dowiedzieć, co je różni.
Pigwa pospolita
Pigwa pospolita to drzewo o wysokości ok. 2-3 m. Kwitnie późną wiosną, pod koniec maja lub na początku czerwca, ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce o kształcie jabłka lub gruszki początkowo są omszone, później pokryte woskowym nalotem. Dojrzewają w październiku. U niektórych odmian ważą nawet 1 kg. Pigwy po zerwaniu powinny kilka dni poleżeć, np. na parapecie. Zmieniają wówczas barwę z zielonkawej na żółtą i wydzielają przyjemny aromat. W Polsce pigwa uprawiana jest stosunkowo rzadko, ponieważ nie jest mrozoodporna.