Pigwa nie tylko w słoiku

Jesień to pora dojrzewania pigwy i pigwowca - owoców bardzo często ze sobą mylonych. Jedne i drugie możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zanim jednak zaczniemy je gotować, warto się dowiedzieć, co je różni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Pigwa i pigwowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Pigwa pospolita to drzewo o wysokości ok. 2-3 m. Kwitnie późną wiosną, pod koniec maja lub na początku czerwca, ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce o kształcie jabłka lub gruszki początkowo są omszone, później pokryte woskowym nalotem. Dojrzewają w październiku. U niektórych odmian ważą nawet 1 kg. Pigwy po zerwaniu powinny kilka dni poleżeć, np. na parapecie. Zmieniają wówczas barwę z zielonkawej na żółtą i wydzielają przyjemny aromat. W Polsce pigwa uprawiana jest stosunkowo rzadko, ponieważ nie jest mrozoodporna.

/ 8Pigwowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Z kolei pigwowiec japoński świetnie znosi niskie temperatury i jest rośliną o małych wymaganiach. Ten ozdobny, niewielki krzew dorasta zazwyczaj do 1-2 m wysokości. Czerwone, różowe lub pomarańczowe kwiaty pojawiają się w kwietniu i maju. Okrągłe owoce o średnicy 2-5 cm są aromatyczne. Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca nie nadają się do jedzenia tuż po zerwaniu, są bardzo twarde i wymagają przetworzenia.

W przepisach pigwę i pigwowiec możemy stosować wymiennie, choć ich smak nieznacznie się różni. Owoce pigwy są delikatniejsze i mniej cierpkie. Jedne i drugie są źródłem witaminy C oraz z grupy B. Jest w nich także sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki i błonnika.

/ 8Nalewka z pigwy

Obraz
© Shutterstock.com

Popularną nalewkę z pigwy bardzo łatwo przygotować. Owoce myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do słoika warstwami, a każdą warstwę przesypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni. Po tym czasie wlewamy do słoika pół litra spirytusu i znów odstawiamy na kilkanaście dni do ciemnego miejsca. Następnie masę przekładamy do większego słoja lub do balonu i zalewamy litrem wódki. Znów odstawiamy na kilka tygodni, a następnie zlewamy do butelek. Gotowe.

/ 8Dżem na szybko

Obraz
© Shutterstock.com

Z pigwy przygotujemy również znakomity dżem. Potrzebujemy: dwa kilogramy oczyszczonej z nasion pigwy, szklankę wyciśniętego soku z pomarańczy, dwa litry wody i pół kilograma cukru. Pigwę wrzucamy do garnka z grubym dnem, zalewamy sokiem i wodą, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a woda wyparuje do takiej objętości, że kropla dżemu wylana na talerzyk od razu się zetnie. Taki dżem jest doskonałym dodatkiem do herbaty, szczególnie zimą.

/ 8Pigwa do mięsa

Obraz
© Shutterstock.com

W kuchni polskiej bardzo popularne są sosy owocowe dodawane do mięs. Najczęściej używamy borówek, żurawiny, porzeczek, ale pigwa jest równie dobra. Do przygotowania takiego dodatku potrzebujemy: dwa kilogramy oczyszczonych owoców pigwy, kilogram cukru, sok z cytryny, szczyptę soli. Pigwy kroimy jak najdrobniej, wrzucamy je do rondla, dodajemy sól, sok z cytryny i cukier, a następnie smażymy na małym ogniu, bardzo często mieszając, aż owoce zrobią się szkliste. Przelewamy masę do małych słoiczków i trzymamy w ciemnym miejscu lub w lodówce.

/ 8Ciasto nadziewane pigwami

Obraz
© Shutterstock.com

Ciasto z pigwą może zaskoczyć smakiem - warto spróbować. Potrzebujemy: pół kilograma mąki, kostkę masła, szklankę cukru pudru, dwa jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, kilogram owoców pigwy, dwa budynie śmietankowe, pół szklanki cukru, łyżkę masła i łyżeczkę cynamonu.

W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztarte wcześniej masło i jajka, wszystko szybko ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy, rozwałkowujemy, umieszczamy w formie do tart i podpiekamy w temp. 150 stopni C przez ok. pół godziny. Pigwy miksujemy, rozdrabniając je na kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, szklankę wody i cynamon. Dusimy, aż owoce będą miękkie. Budyń oraz cukier rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i dodajemy do gorących owoców. Gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni C około 40 minut.

/ 8Schab z pigwą

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pół kilograma schabu, cebula pokrojona w piórka, posiekany ząbek czosnku, trzy duże pigwy, szklanka wytrawnego białego wina, szklanka wody, dwie łyżki miodu, łyżka cukru, sok z cytryny, sól i pieprz.

Pigwy oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem cukru, soku z cytryny i miodu. Gotujemy pół godziny. Mięso kroimy w plastry, nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Pigwę przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z częścią płynu, w którym się gotowały) i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Cebulę szklimy na patelni, a następnie dodajemy mięso i smażymy pięć minut z każdej strony. Wkładamy mięso do naczynia z pigwami i dusimy w piekarniku jeszcze 20 minut.

/ 8Ryba duszona z pigwami

Obraz
© Shutterstock.com

Połączenie ryby z owocami pigwy może nie jest znane, ale efekt jest wspaniały. Do przygotowania dania potrzebujemy: dwa filety z ryby o zwartym mięsie (dorsz, łosoś, halibut), posiekaną cebulę, kawałek startego imbiru, posiekany ząbek czosnku, kilka owoców pigwy, sok z cytryny, szklankę bulionu warzywnego, majeranek, sól, pieprz i olej.

Podsmażamy na oleju imbir, cebulę i czosnek. Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy. Pigwy kroimy jak najdrobniej i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 20 minut, aż owoce zmiękną, a płyn zgęstnieje. Rybę, oprószoną wcześniej solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny, dodajemy do wywaru, przyprawiamy majerankiem i dusimy około 15 minut. Po tym czasie przekładamy ją na talerz, polewamy sosem i podajemy z ryżem lub kaszą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna