Ptysie z kurczakiem
Mięso z kurczaka nadaje się do przyrządzania farszów. Świetną przekąską mogą być wytrawne ptysie z nadzieniem z piersi z kurczaka. Na ciastko potrzebujemy: półtorej szklanki wody, kilka łyżek masła, szklankę mąki, cztery jajka, szczyptę soli. Wodę gotujemy z masłem, dodajemy mąkę, sól i po jednym jajku, cały czas ucierając. Gdy uzyskamy aksamitne, lejące się ciasto, przekładamy je do rękawa cukierniczego, wyciskamy kulki na blachę i pieczemy kilkanaście minut, aż ptysie wyrosną i się zrumienią. Studzimy je i kroimy na pół. Teraz czas na przygotowanie farszu. Gotowaną pierś z kurczaka siekamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, ząbkiem czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na połówkę ptysia i przykrywamy drugą częścią.