Pierś z kurczaka. Pięć pomysłów na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Koniec z rutyną w kuchni

Obraz
© iStock.com

Drób, a zwłaszcza piersi z kurczaka to najczęściej jadane przez nas mięso. Zwykle w postaci lekkich kotlecików, gotowane na parze lub pokrojone na paski i smażone. Jak wykorzystać jednak to mięso inaczej, żeby zerwać z rutyną i odpędzić kuchenną nudę? Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste wykorzystanie piersi z kurczaka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gyros z piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Gyros to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań typu fast food. Bez problemu możemy go także przygotować w domu. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, łyżka oliwy, szklanka naturalnego jogurtu, łyżeczka suszonego czosnku, po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu cayenne, szczypta tymianku i dwie łyżki oleju. Piersi z kurczaka kroimy na cienkie i długie paski. Posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny. Mięso smażymy na oliwie kilka minut, wykładamy na talerz, polewamy jogurtem i podajemy z pieczywem.

/ 6Pierś zawijana w kapustę

Obraz
© 123RF

Zamiast tradycyjnych gołąbków, możemy przygotować ich nową wersję, z kurczakiem w dużych kawałkach. Składniki: dwie piersi z kurczaka, cztery plastry szynki, cztery duże liście kapusty włoskiej, cztery łyżki kwaśnej śmietany, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, kilka szklanek rosołu, mąka, musztarda, sól i pieprz. Piersi kroimy na cztery części wzdłuż. Rozbijamy lekko, posypujemy solą i pieprzem. Liście kapusty parzymy wrzątkiem, układamy na nim kawałek kurczaka, plaster szynki i zawijamy dość ściśle. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy śmietanę i musztardę, wkładamy roladki i dusimy kilkanaście minut. Sos zagęszczamy mąką.

/ 6Nuggetsy pieczone

Obraz
© iStock.com | IKvyatkovskaya

Małe kotleciki z piersi kurczaka, panierowane w mące i mieszance przypraw są bardzo smaczne, ale tuczące. Możemy przygotować je jednak w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Potrzebne nam będą: pierś z kurczaka, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka mleka, pół szklanki mąki, dwie łyżki oleju, jajko, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu kajeńskiego, sól, pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płatki rozgniatamy drobno. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem oraz przyprawami - solą, pieprzem czarnym i kajeńskim oraz słodką papryką. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w cieście i płatkach kukurydzianych. Układamy na blasze i pieczemy 20 minut.

/ 6Ptysie z kurczakiem

Obraz
© iStock.com

Mięso z kurczaka nadaje się do przyrządzania farszów. Świetną przekąską mogą być wytrawne ptysie z nadzieniem z piersi z kurczaka. Na ciastko potrzebujemy: półtorej szklanki wody, kilka łyżek masła, szklankę mąki, cztery jajka, szczyptę soli. Wodę gotujemy z masłem, dodajemy mąkę, sól i po jednym jajku, cały czas ucierając. Gdy uzyskamy aksamitne, lejące się ciasto, przekładamy je do rękawa cukierniczego, wyciskamy kulki na blachę i pieczemy kilkanaście minut, aż ptysie wyrosną i się zrumienią. Studzimy je i kroimy na pół. Teraz czas na przygotowanie farszu. Gotowaną pierś z kurczaka siekamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, ząbkiem czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na połówkę ptysia i przykrywamy drugą częścią.

/ 6Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i fetą

Obraz
© 123RF

Całe piersi z kurczaka nadają się idealnie do nadziewania. Dzięki temu zyskują dodatkowy, pyszny smak. Składniki: dwie piersi z kurczaka, szklanka ugotowanego szpinaku, trochę sera feta, trzy łyżki tartego parmezanu, szklanka bulionu, szklanka białego wina, ząbek czosnku, suszone oregano, sól i pieprz. Filety nacinamy z boku, robiąc dość głębokie kieszonki, nadziewamy szpinakiem i fetą, związujemy nicią. Posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie lub na maśle, zdejmujemy z patelni. Na czystej rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę, wlewamy bulion i wino, cały czas mieszając. Do gęstego sosu wkładamy kurczaka i dusimy pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii