Koniec z rutyną w kuchni
Drób, a zwłaszcza piersi z kurczaka to najczęściej jadane przez nas mięso. Zwykle w postaci lekkich kotlecików, gotowane na parze lub pokrojone na paski i smażone. Jak wykorzystać jednak to mięso inaczej, żeby zerwać z rutyną i odpędzić kuchenną nudę? Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste wykorzystanie piersi z kurczaka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gyros z piersi kurczaka
Gyros to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań typu fast food. Bez problemu możemy go także przygotować w domu. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, łyżka oliwy, szklanka naturalnego jogurtu, łyżeczka suszonego czosnku, po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu cayenne, szczypta tymianku i dwie łyżki oleju. Piersi z kurczaka kroimy na cienkie i długie paski. Posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny. Mięso smażymy na oliwie kilka minut, wykładamy na talerz, polewamy jogurtem i podajemy z pieczywem.
Pierś zawijana w kapustę
Zamiast tradycyjnych gołąbków, możemy przygotować ich nową wersję, z kurczakiem w dużych kawałkach. Składniki: dwie piersi z kurczaka, cztery plastry szynki, cztery duże liście kapusty włoskiej, cztery łyżki kwaśnej śmietany, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, kilka szklanek rosołu, mąka, musztarda, sól i pieprz. Piersi kroimy na cztery części wzdłuż. Rozbijamy lekko, posypujemy solą i pieprzem. Liście kapusty parzymy wrzątkiem, układamy na nim kawałek kurczaka, plaster szynki i zawijamy dość ściśle. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy śmietanę i musztardę, wkładamy roladki i dusimy kilkanaście minut. Sos zagęszczamy mąką.
Nuggetsy pieczone
Małe kotleciki z piersi kurczaka, panierowane w mące i mieszance przypraw są bardzo smaczne, ale tuczące. Możemy przygotować je jednak w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Potrzebne nam będą: pierś z kurczaka, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka mleka, pół szklanki mąki, dwie łyżki oleju, jajko, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu kajeńskiego, sól, pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płatki rozgniatamy drobno. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem oraz przyprawami - solą, pieprzem czarnym i kajeńskim oraz słodką papryką. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w cieście i płatkach kukurydzianych. Układamy na blasze i pieczemy 20 minut.
Ptysie z kurczakiem
Mięso z kurczaka nadaje się do przyrządzania farszów. Świetną przekąską mogą być wytrawne ptysie z nadzieniem z piersi z kurczaka. Na ciastko potrzebujemy: półtorej szklanki wody, kilka łyżek masła, szklankę mąki, cztery jajka, szczyptę soli. Wodę gotujemy z masłem, dodajemy mąkę, sól i po jednym jajku, cały czas ucierając. Gdy uzyskamy aksamitne, lejące się ciasto, przekładamy je do rękawa cukierniczego, wyciskamy kulki na blachę i pieczemy kilkanaście minut, aż ptysie wyrosną i się zrumienią. Studzimy je i kroimy na pół. Teraz czas na przygotowanie farszu. Gotowaną pierś z kurczaka siekamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, ząbkiem czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na połówkę ptysia i przykrywamy drugą częścią.
Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i fetą
Całe piersi z kurczaka nadają się idealnie do nadziewania. Dzięki temu zyskują dodatkowy, pyszny smak. Składniki: dwie piersi z kurczaka, szklanka ugotowanego szpinaku, trochę sera feta, trzy łyżki tartego parmezanu, szklanka bulionu, szklanka białego wina, ząbek czosnku, suszone oregano, sól i pieprz. Filety nacinamy z boku, robiąc dość głębokie kieszonki, nadziewamy szpinakiem i fetą, związujemy nicią. Posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie lub na maśle, zdejmujemy z patelni. Na czystej rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę, wlewamy bulion i wino, cały czas mieszając. Do gęstego sosu wkładamy kurczaka i dusimy pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.