Chleb tygrysi
Składniki (na ciasto): 450 g mąki pszennej, 7 g suszonych drożdży, 200 ml mleka, 100 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki soli.
Pasta ryżowa: 130 g mąki ryżowej, 130 g ciepłej wody, 7 g suszonych drożdży, łyżka oleju, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj drożdże z letnią wodą i mlekiem. Dodaj mąkę, olej, sól i wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrób je ponownie i uformuj bochenek. Przełóż go na blachę i zostaw do wyrośnięcia. Składniki na pastę wymieszaj. Pastą ryżową posmaruj bochenek i odstaw na 10 minut. Na dnie piekarnika postaw naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzej do 200 st., piecz chleb przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wystudź na kratce.