Pieczemy w domu: 5 sprawdzonych przepisów na chleb
Bochenek z garnka i nie tylko
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Jak zrobić chleb z garnka?
Składniki: 400 g mąki pszennej, 300 ml wody, 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży, łyżeczka soli.
Dodatkowo: mąka do posypania blatu, 100 g ulubionych ziaren (słonecznik, sezam, dynia itp.).
Przygotowanie: do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.
Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie. Czystą lnianą ściereczkę posyp obficie mąką. Połóż na nią chleb. Wierzch posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny. Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st., kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bochenek, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po półgodzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!