Pieczemy w domu: 5 sprawdzonych przepisów na chleb

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Bochenek z garnka i nie tylko

Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego, jeszcze ciepłego chleba z masłem. Mniam! Od pewnego czasu trwa moda na pieczenie domowego chleba. Nie ma w tym nic dziwnego. Nie potrzebujemy specjalistycznych urządzeń czy wielkiego pieca. Wystarczy dobry przepis i... trochę wolnego czasu, by móc się cieszyć smakiem domowego bochenka. Jak już raz spróbujesz, to nie kupisz więcej pieczywa w piekarni. Zapraszamy do lektury!

Składniki: 400 g mąki pszennej, 300 ml wody, 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży, łyżeczka soli.
Dodatkowo: mąka do posypania blatu, 100 g ulubionych ziaren (słonecznik, sezam, dynia itp.).
Przygotowanie: do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.
Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie. Czystą lnianą ściereczkę posyp obficie mąką. Połóż na nią chleb. Wierzch posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny. Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st., kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bochenek, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po półgodzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!

/ 5Chleb w stylu włoskim

Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki gryczanej, 400 g letniej wody, 10 suszonych pomidorów, 100 ml oleju z pomidorów, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżka cukru, łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek).

Przygotowanie: drożdże wymieszaj z cukrem. Pomidory pokrój w paseczki. Do miski wlej wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrób je ponownie i przełóż je do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami owsianymi. Odstaw do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. wstaw chleb i piecz przez ok. 50 minut.

/ 5Chleb z ziarnami... bez mąki

Składniki: 50 g pestek dyni, 50 g nasion siemienia lnianego, 50 g nasion sezamu, 50 g ziaren słonecznika, 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 60 ml oleju arachidowego lub z pestek winogron, 2 jajka, łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: migdały i orzechy posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połącz jajka, olej i miód. Mokre składniki dodaj do suchych. Wymieszaj dokładnie. Masę przelej do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. i piecz przez godzinę.

/ 5Chleb tygrysi

Składniki (na ciasto): 450 g mąki pszennej, 7 g suszonych drożdży, 200 ml mleka, 100 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki soli.
Pasta ryżowa: 130 g mąki ryżowej, 130 g ciepłej wody, 7 g suszonych drożdży, łyżka oleju, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj drożdże z letnią wodą i mlekiem. Dodaj mąkę, olej, sól i wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrób je ponownie i uformuj bochenek. Przełóż go na blachę i zostaw do wyrośnięcia. Składniki na pastę wymieszaj. Pastą ryżową posmaruj bochenek i odstaw na 10 minut. Na dnie piekarnika postaw naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzej do 200 st., piecz chleb przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wystudź na kratce.

/ 5Chleb na żurku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 800 g mąki pszennej typ 750,700 g mąki pszennej typ 500, 500 ml żurku, 400 ml letniej wody, 100 g świeżych drożdży, 30 ml oleju, łyżka soli.
Przygotowanie: drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj sól, żurek i olej. Dokładnie wymieszaj. Wsyp obie mąki i wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, posyp lekko mąką i przełóż do niego ciasto. Na wierzchu zrób nacięcia. Chleb wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw na 200 st. i piecz przez 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna