Pasztet z ryb
Rzadko spotykany na naszych stołach, a za wschodnią granicą bardzo popularny, pasztet z ryb, to miła odmiana dla tych, którzy lubią owoce morza. Na pasztet najlepiej nadają się białe ryby, które mają mało ości: dorsz, morszczuk, turbot czy jesiotr. Składniki: kilka filetów z dorsza, dwie bułki namoczone w mleku, kilka łyżek bułki tartej, dwa jajka, szklanka orzechów pistacjowych, pół szklanki rodzynek, mielony imbir, ostra mielona papryka, sól i pieprz. Rybę wkładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody, lekko solimy i gotujemy kilka minut. Mielimy w maszynce do mięsa rybę i bułkę. Orzechy i rodzynki siekamy. Dodajemy je, razem z przyprawami i jajkami, do masy rybnej. Dokładnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy w kąpieli wodnej godzinę.