Gundel palacsinta
To jedno z najbardziej znanych dań kuchni węgierskiej. Gundel palacsinta jest prawdziwym przysmakiem. Potrzebujemy: szklankę orzechów włoskich, dwie łyżki rodzynek, dwie łyżki migdałów, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, śmietankę słodką, rum, gorzką czekoladę, dwa żółtka, cukier i mleko. Orzechy, migdały i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i siekamy drobno. Dodajemy do nich skórkę z pomarańczy, cukier, śmietanę i rum. Smażymy naleśniki z podstawowego ciasta. Na każdy naleśnik nakładamy masę orzechową, składamy je w trójkąt. Teraz czas na sos: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę i dodajemy żółtka. Wszystko mieszamy delikatnie i polewamy sosem naleśniki.