Pięć przepisów na naleśniki. Rodzina ustawi się z talerzami w kolejce
Pyszne
Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań. Doskonałe na śniadanie, obiad czy kolację. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów – na słodko lub na ostro, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Oto pięć naszych propozycji na to pyszne i proste danie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Naleśniki z owocami
Zacznijmy od przygotowania naleśnikowego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i mieszając dolewamy zimne mleko lub wodę. Dokładnie rozcieramy wszystkie grudki, a gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. Usmażone na oleju lub oliwie naleśniki odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy owoce. Najbardziej nadają się te miękkie: truskawki, maliny, borówki amerykańskie lub banany. Owoce kroimy na duże kawałki, posypujemy je cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a gdy lekko zmiękną, nakładamy je na naleśniki i zawijamy. Podajemy ze śmietaną.
Gundel palacsinta
To jedno z najbardziej znanych dań kuchni węgierskiej. Gundel palacsinta jest prawdziwym przysmakiem. Potrzebujemy: szklankę orzechów włoskich, dwie łyżki rodzynek, dwie łyżki migdałów, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, śmietankę słodką, rum, gorzką czekoladę, dwa żółtka, cukier i mleko. Orzechy, migdały i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i siekamy drobno. Dodajemy do nich skórkę z pomarańczy, cukier, śmietanę i rum. Smażymy naleśniki z podstawowego ciasta. Na każdy naleśnik nakładamy masę orzechową, składamy je w trójkąt. Teraz czas na sos: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę i dodajemy żółtka. Wszystko mieszamy delikatnie i polewamy sosem naleśniki.
Crepes suzette
Francuzi do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania naleśników. Crepes suzette to jeden z najsmaczniejszych deserów. Składniki: kilka gotowych naleśników, cukier, masło, sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórka z pomarańczy. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Gdy się skarmelizuje, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę, mieszamy dokładnie. Zmniejszamy gaz i zanurzamy w sosie po jednym naleśniku. Składamy go i odkładamy na talerz. Podajemy z jogurtem.
Krokiety z mięsem
Naleśniki możemy wykorzystywać nie tylko zaraz po usmażeniu. Jeśli zostanie nam ich więcej, zróbmy z nich krokiety. Potrzebujemy: kilka naleśników, ugotowane mięso (np. wołowinę z rosołu), cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Mięso mielimy w maszynce, cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy farsz solą i pieprzem, nakładamy na naleśniki, zwijamy w kopertę, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na maśle do zrumienienia.
Naleśniki ze szpinakiem
I na koniec propozycja dla wegetarian, choć naleśniki ze szpinakiem zasmakują chyba wszystkim. Potrzebujemy: ciasto na naleśniki, masło, świeże liście szpinaku, kwaśną śmietanę, ser feta, pieprz. Szpinak parzymy we wrzątku, odsączamy, siekamy. Wlewamy do niego śmietanę, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, doprawiamy pieprzem. Naleśniki smażymy na maśle, nakładamy na nie farsz i od razu podajemy.