Pięć przepisów na naleśniki. Rodzina ustawi się z talerzami w kolejce

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 6Pyszne

Obraz
© 123RF

Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań. Doskonałe na śniadanie, obiad czy kolację. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów – na słodko lub na ostro, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Oto pięć naszych propozycji na to pyszne i proste danie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Naleśniki z owocami

Obraz
© 123RF

Zacznijmy od przygotowania naleśnikowego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i mieszając dolewamy zimne mleko lub wodę. Dokładnie rozcieramy wszystkie grudki, a gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. Usmażone na oleju lub oliwie naleśniki odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy owoce. Najbardziej nadają się te miękkie: truskawki, maliny, borówki amerykańskie lub banany. Owoce kroimy na duże kawałki, posypujemy je cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a gdy lekko zmiękną, nakładamy je na naleśniki i zawijamy. Podajemy ze śmietaną.

/ 6Gundel palacsinta

Obraz
© 123RF

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni węgierskiej. Gundel palacsinta jest prawdziwym przysmakiem. Potrzebujemy: szklankę orzechów włoskich, dwie łyżki rodzynek, dwie łyżki migdałów, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, śmietankę słodką, rum, gorzką czekoladę, dwa żółtka, cukier i mleko. Orzechy, migdały i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i siekamy drobno. Dodajemy do nich skórkę z pomarańczy, cukier, śmietanę i rum. Smażymy naleśniki z podstawowego ciasta. Na każdy naleśnik nakładamy masę orzechową, składamy je w trójkąt. Teraz czas na sos: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę i dodajemy żółtka. Wszystko mieszamy delikatnie i polewamy sosem naleśniki.

/ 6Crepes suzette

Obraz
© 123RF

Francuzi do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania naleśników. Crepes suzette to jeden z najsmaczniejszych deserów. Składniki: kilka gotowych naleśników, cukier, masło, sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórka z pomarańczy. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Gdy się skarmelizuje, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę, mieszamy dokładnie. Zmniejszamy gaz i zanurzamy w sosie po jednym naleśniku. Składamy go i odkładamy na talerz. Podajemy z jogurtem.

/ 6Krokiety z mięsem

Obraz
© 123RF

Naleśniki możemy wykorzystywać nie tylko zaraz po usmażeniu. Jeśli zostanie nam ich więcej, zróbmy z nich krokiety. Potrzebujemy: kilka naleśników, ugotowane mięso (np. wołowinę z rosołu), cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Mięso mielimy w maszynce, cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy farsz solą i pieprzem, nakładamy na naleśniki, zwijamy w kopertę, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na maśle do zrumienienia.

/ 6Naleśniki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF

I na koniec propozycja dla wegetarian, choć naleśniki ze szpinakiem zasmakują chyba wszystkim. Potrzebujemy: ciasto na naleśniki, masło, świeże liście szpinaku, kwaśną śmietanę, ser feta, pieprz. Szpinak parzymy we wrzątku, odsączamy, siekamy. Wlewamy do niego śmietanę, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, doprawiamy pieprzem. Naleśniki smażymy na maśle, nakładamy na nie farsz i od razu podajemy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru