Pięć przepisów na naleśniki. Rodzina ustawi się z talerzami w kolejce

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 6Pyszne

Obraz
© 123RF

Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań. Doskonałe na śniadanie, obiad czy kolację. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów – na słodko lub na ostro, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Oto pięć naszych propozycji na to pyszne i proste danie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Naleśniki z owocami

Obraz
© 123RF

Zacznijmy od przygotowania naleśnikowego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i mieszając dolewamy zimne mleko lub wodę. Dokładnie rozcieramy wszystkie grudki, a gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. Usmażone na oleju lub oliwie naleśniki odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy owoce. Najbardziej nadają się te miękkie: truskawki, maliny, borówki amerykańskie lub banany. Owoce kroimy na duże kawałki, posypujemy je cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a gdy lekko zmiękną, nakładamy je na naleśniki i zawijamy. Podajemy ze śmietaną.

/ 6Gundel palacsinta

Obraz
© 123RF

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni węgierskiej. Gundel palacsinta jest prawdziwym przysmakiem. Potrzebujemy: szklankę orzechów włoskich, dwie łyżki rodzynek, dwie łyżki migdałów, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, śmietankę słodką, rum, gorzką czekoladę, dwa żółtka, cukier i mleko. Orzechy, migdały i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i siekamy drobno. Dodajemy do nich skórkę z pomarańczy, cukier, śmietanę i rum. Smażymy naleśniki z podstawowego ciasta. Na każdy naleśnik nakładamy masę orzechową, składamy je w trójkąt. Teraz czas na sos: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę i dodajemy żółtka. Wszystko mieszamy delikatnie i polewamy sosem naleśniki.

/ 6Crepes suzette

Obraz
© 123RF

Francuzi do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania naleśników. Crepes suzette to jeden z najsmaczniejszych deserów. Składniki: kilka gotowych naleśników, cukier, masło, sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórka z pomarańczy. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Gdy się skarmelizuje, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę, mieszamy dokładnie. Zmniejszamy gaz i zanurzamy w sosie po jednym naleśniku. Składamy go i odkładamy na talerz. Podajemy z jogurtem.

/ 6Krokiety z mięsem

Obraz
© 123RF

Naleśniki możemy wykorzystywać nie tylko zaraz po usmażeniu. Jeśli zostanie nam ich więcej, zróbmy z nich krokiety. Potrzebujemy: kilka naleśników, ugotowane mięso (np. wołowinę z rosołu), cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Mięso mielimy w maszynce, cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy farsz solą i pieprzem, nakładamy na naleśniki, zwijamy w kopertę, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na maśle do zrumienienia.

/ 6Naleśniki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF

I na koniec propozycja dla wegetarian, choć naleśniki ze szpinakiem zasmakują chyba wszystkim. Potrzebujemy: ciasto na naleśniki, masło, świeże liście szpinaku, kwaśną śmietanę, ser feta, pieprz. Szpinak parzymy we wrzątku, odsączamy, siekamy. Wlewamy do niego śmietanę, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, doprawiamy pieprzem. Naleśniki smażymy na maśle, nakładamy na nie farsz i od razu podajemy.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności