Pierś nadziewana szpinakiem
Pierś z kurczaka idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewać je możemy warzywami, boczkiem, szynką, ale jednym z najsmaczniejszych farszów jest ten ze szpinaku. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki orzechów włoskich, opakowanie serka homogenizowanego, papryka słodka w proszku, sól i pieprz. Mięso dokładnie myjemy, osuszmy i nacinamy w środku głęboką kieszonkę. Szpinak gotujemy chwilę w małej ilości wody, odsączmy i siekamy drobno. Orzechy mielimy i dodajemy do serka, dokładamy szpinak, doprawiamy do smaku. Piersi nacieramy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kieszonki. Smarujemy kurczaka oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku pół godziny.