Pięć pomysłów na pierś z kurczaka

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Proste przepisy

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka to jeden z najchętniej wykorzystywanych w kuchni produktów spożywczych. Poza tym, że jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, uważane jest także za… najnudniejsze danie w domowej kuchni. Podpowiadamy jak to zmienić. Oto pięć pomysłów na wciąż tanie i szybkie, ale absolutnie nienudne dania z piersi kurczaka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pierś nadziewana szpinakiem

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewać je możemy warzywami, boczkiem, szynką, ale jednym z najsmaczniejszych farszów jest ten ze szpinaku. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki orzechów włoskich, opakowanie serka homogenizowanego, papryka słodka w proszku, sól i pieprz. Mięso dokładnie myjemy, osuszmy i nacinamy w środku głęboką kieszonkę. Szpinak gotujemy chwilę w małej ilości wody, odsączmy i siekamy drobno. Orzechy mielimy i dodajemy do serka, dokładamy szpinak, doprawiamy do smaku. Piersi nacieramy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kieszonki. Smarujemy kurczaka oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku pół godziny.

/ 6Gyros z piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Nie każdy fast food jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Przygotowywane w domu dania, które zwykle jadamy "na mieście”, zawierają świeże, naturalne składniki, przez co są po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Do przygotowania gyrosa potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, cebulę, czosnek, suszone oregano, tymianek, ostrą paprykę, słodką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, sól, olej. Umyte mięso z kurczaka kroimy na bardzo cienkie paski. Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Smażymy, aż mięso będzie rumiane. Podajemy w bułce.

/ 6Kurczak w cieście naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Smażone kawałki soczystej piersi z kurczaka to idealna przekąska nie tylko na przyjęcia. Nie musimy panierować mięsa w jajku i bułce tartej, ale usmażyć je w ostrym cieście naleśnikowym. Składniki: pierś z kurczaka, mąka, mleko, jajko, ostra papryka, kurkuma, mielony imbir, sól i pieprz. Do garnka wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko, dolewamy mleko i mieszamy. Wsypujemy przyprawy i nadal mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kurczaka kroimy na plastry i solimy delikatnie. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zrumieni.

/ 6Kurczak zawijany w kapustę

Obraz
© 123RF

Gołąbki jedna z wizytówek polskiej kuchni. Czasem warto jednak odejść od klasycznych przepisów i pokusić się o wariację na ich temat - np. przygotowując nieoczywiste gołąbki z piersią kurczaka. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, główkę kapusty włoskiej, musztardę, majeranek, sól i pieprz. Kapustę wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy aż liście zmiękną. Kurczaka kroimy w podłużne paski. Liście kapusty smarujemy musztardą, na każdym układamy pierś z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy liść bardzo ciasno. Gotowe gołąbki układamy w rondlu, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.

/ 6Potrawka na szybko

Obraz
© 123RF

Coraz rzadziej przygotowujemy potrawki z kurczaka, które kiedyś bardzo popularne. Może jednak warto wrócić do dawnej mody, bo zrobienie potrawki zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut, a efekt jest bardzo smaczny. Składniki: dwie piersi z kurczaka, kilka pieczarek, cebulę, natkę pietruszki, bulion drobiowy, masło, słodką śmietanę, sól, pieprz, ostrą paprykę. Kurczaka, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii