Pięć pomysłów na pierś z kurczaka

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Proste przepisy

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka to jeden z najchętniej wykorzystywanych w kuchni produktów spożywczych. Poza tym, że jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, uważane jest także za… najnudniejsze danie w domowej kuchni. Podpowiadamy jak to zmienić. Oto pięć pomysłów na wciąż tanie i szybkie, ale absolutnie nienudne dania z piersi kurczaka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pierś nadziewana szpinakiem

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewać je możemy warzywami, boczkiem, szynką, ale jednym z najsmaczniejszych farszów jest ten ze szpinaku. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki orzechów włoskich, opakowanie serka homogenizowanego, papryka słodka w proszku, sól i pieprz. Mięso dokładnie myjemy, osuszmy i nacinamy w środku głęboką kieszonkę. Szpinak gotujemy chwilę w małej ilości wody, odsączmy i siekamy drobno. Orzechy mielimy i dodajemy do serka, dokładamy szpinak, doprawiamy do smaku. Piersi nacieramy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kieszonki. Smarujemy kurczaka oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku pół godziny.

/ 6Gyros z piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Nie każdy fast food jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Przygotowywane w domu dania, które zwykle jadamy "na mieście”, zawierają świeże, naturalne składniki, przez co są po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Do przygotowania gyrosa potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, cebulę, czosnek, suszone oregano, tymianek, ostrą paprykę, słodką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, sól, olej. Umyte mięso z kurczaka kroimy na bardzo cienkie paski. Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Smażymy, aż mięso będzie rumiane. Podajemy w bułce.

/ 6Kurczak w cieście naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Smażone kawałki soczystej piersi z kurczaka to idealna przekąska nie tylko na przyjęcia. Nie musimy panierować mięsa w jajku i bułce tartej, ale usmażyć je w ostrym cieście naleśnikowym. Składniki: pierś z kurczaka, mąka, mleko, jajko, ostra papryka, kurkuma, mielony imbir, sól i pieprz. Do garnka wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko, dolewamy mleko i mieszamy. Wsypujemy przyprawy i nadal mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kurczaka kroimy na plastry i solimy delikatnie. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zrumieni.

/ 6Kurczak zawijany w kapustę

Obraz
© 123RF

Gołąbki jedna z wizytówek polskiej kuchni. Czasem warto jednak odejść od klasycznych przepisów i pokusić się o wariację na ich temat - np. przygotowując nieoczywiste gołąbki z piersią kurczaka. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, główkę kapusty włoskiej, musztardę, majeranek, sól i pieprz. Kapustę wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy aż liście zmiękną. Kurczaka kroimy w podłużne paski. Liście kapusty smarujemy musztardą, na każdym układamy pierś z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy liść bardzo ciasno. Gotowe gołąbki układamy w rondlu, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.

/ 6Potrawka na szybko

Obraz
© 123RF

Coraz rzadziej przygotowujemy potrawki z kurczaka, które kiedyś bardzo popularne. Może jednak warto wrócić do dawnej mody, bo zrobienie potrawki zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut, a efekt jest bardzo smaczny. Składniki: dwie piersi z kurczaka, kilka pieczarek, cebulę, natkę pietruszki, bulion drobiowy, masło, słodką śmietanę, sól, pieprz, ostrą paprykę. Kurczaka, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom