Pięć pomysłów na pierś z kurczaka

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Proste przepisy

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka to jeden z najchętniej wykorzystywanych w kuchni produktów spożywczych. Poza tym, że jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, uważane jest także za… najnudniejsze danie w domowej kuchni. Podpowiadamy jak to zmienić. Oto pięć pomysłów na wciąż tanie i szybkie, ale absolutnie nienudne dania z piersi kurczaka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pierś nadziewana szpinakiem

Obraz
© iStock.com

Pierś z kurczaka idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewać je możemy warzywami, boczkiem, szynką, ale jednym z najsmaczniejszych farszów jest ten ze szpinaku. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki orzechów włoskich, opakowanie serka homogenizowanego, papryka słodka w proszku, sól i pieprz. Mięso dokładnie myjemy, osuszmy i nacinamy w środku głęboką kieszonkę. Szpinak gotujemy chwilę w małej ilości wody, odsączmy i siekamy drobno. Orzechy mielimy i dodajemy do serka, dokładamy szpinak, doprawiamy do smaku. Piersi nacieramy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kieszonki. Smarujemy kurczaka oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku pół godziny.

/ 6Gyros z piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Nie każdy fast food jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Przygotowywane w domu dania, które zwykle jadamy "na mieście”, zawierają świeże, naturalne składniki, przez co są po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Do przygotowania gyrosa potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, cebulę, czosnek, suszone oregano, tymianek, ostrą paprykę, słodką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, sól, olej. Umyte mięso z kurczaka kroimy na bardzo cienkie paski. Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Smażymy, aż mięso będzie rumiane. Podajemy w bułce.

/ 6Kurczak w cieście naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Smażone kawałki soczystej piersi z kurczaka to idealna przekąska nie tylko na przyjęcia. Nie musimy panierować mięsa w jajku i bułce tartej, ale usmażyć je w ostrym cieście naleśnikowym. Składniki: pierś z kurczaka, mąka, mleko, jajko, ostra papryka, kurkuma, mielony imbir, sól i pieprz. Do garnka wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko, dolewamy mleko i mieszamy. Wsypujemy przyprawy i nadal mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kurczaka kroimy na plastry i solimy delikatnie. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zrumieni.

/ 6Kurczak zawijany w kapustę

Obraz
© 123RF

Gołąbki jedna z wizytówek polskiej kuchni. Czasem warto jednak odejść od klasycznych przepisów i pokusić się o wariację na ich temat - np. przygotowując nieoczywiste gołąbki z piersią kurczaka. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, główkę kapusty włoskiej, musztardę, majeranek, sól i pieprz. Kapustę wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy aż liście zmiękną. Kurczaka kroimy w podłużne paski. Liście kapusty smarujemy musztardą, na każdym układamy pierś z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy liść bardzo ciasno. Gotowe gołąbki układamy w rondlu, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.

/ 6Potrawka na szybko

Obraz
© 123RF

Coraz rzadziej przygotowujemy potrawki z kurczaka, które kiedyś bardzo popularne. Może jednak warto wrócić do dawnej mody, bo zrobienie potrawki zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut, a efekt jest bardzo smaczny. Składniki: dwie piersi z kurczaka, kilka pieczarek, cebulę, natkę pietruszki, bulion drobiowy, masło, słodką śmietanę, sól, pieprz, ostrą paprykę. Kurczaka, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany