Zapiekanka z brukselką
Brukselki wcale nie musimy podawać gotowanej. Możemy lekko ją zblanszować we wrzątku i upiec. Zyska dzięki temu dodatkowy, bardzo ciekawy smak. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: pół kilograma brukselki, 200 gramów makaronu (muszelki), kawałek kiełbasy, kawałek sera gouda, paprykę, kilka pomidorów koktajlowych, cebulę, masło, mleko, kilka łyżek mąki, sól, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy oczyszczone brukselki. Gotujemy pięć minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy makaron. Kroimy w kostkę kiełbasę paprykę i cebulę i podsmażamy na maśle. Wlewamy mleko, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselki, zalewamy je sosem, na wierzchu układamy pomidory i starty ser. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy natką.