Sprawdzone przepisy
Brukselka najlepsza jest właśnie teraz. To wspaniałe warzywo nie wszystkim smakuje, warto jednak znaleźć sposób na jej oswojenie i włączenie do codziennego menu. Jest bowiem bardzo zdrowa.
Ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Ta substancja może uchronić m. in. przed rakiem prostaty, płuc czy jelita grubego. W dodatku brukselka zawiera mnóstwo witaminy C, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Największym błędem, jaki popełniamy przygotowując brukselkę jest jej rozgotowania. Staje się wtedy mniej smaczna i pozbawiona części drogocennych składników. Gotujmy ją więc krótko, by nadal pozostała jędrna i zielona. Przede wszystkim dajmy szansę małym kapustkom, by podbiły nasze podniebienia. Oto pięć naszych propozycji na smaczne posiłku z brukselką w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zapiekanka z brukselką
Brukselki wcale nie musimy podawać gotowanej. Możemy lekko ją zblanszować we wrzątku i upiec. Zyska dzięki temu dodatkowy, bardzo ciekawy smak. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: pół kilograma brukselki, 200 gramów makaronu (muszelki), kawałek kiełbasy, kawałek sera gouda, paprykę, kilka pomidorów koktajlowych, cebulę, masło, mleko, kilka łyżek mąki, sól, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy oczyszczone brukselki. Gotujemy pięć minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy makaron. Kroimy w kostkę kiełbasę paprykę i cebulę i podsmażamy na maśle. Wlewamy mleko, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselki, zalewamy je sosem, na wierzchu układamy pomidory i starty ser. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy natką.
Schab z brukselką
Mięso i brukselka bardzo się lubią. Delikatny smak warzywa jest w ten sposób podkreślany. Do naszego dania potrzebne będą: kilka plastrów schabu, marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula, liść laurowy, pieprz w ziarnach, kilka owoców jałowca, suszony tymianek, masło, sól i, oczywiście, brukselka (około pół kilograma). Schab lekko zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, pieprzem i utłuczonym jałowcem. Smażymy kotlety i zdejmujemy z patelni. Brukselkę gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, a następnie kroimy je na pół. W dużym rondlu umieszczamy mięso, pokrojone w plasterki warzywa i brukselkę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, zalewamy wywarem warzywnym i dusimy pół godziny.
. Brukselka smażona w sosie musztardowym
Smażenie to kolejna metoda wykorzystania brukselki. Składniki: kilka młodych ziemniaków, pół kilograma brukselki, kilka łyżek dobrej musztardy, masło, sok z cytryny, oliwa z oliwek, pęczek koperku, tymianek, pieprz i sól. Ziemniaki gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku razem z brukselką. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, przekładamy warzywa i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy trochę wody, musztardę i przyprawy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatka z pieczonych warzyw
Ta sałatka, o lekko dymnym posmaku, może być świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, albo samodzielnym daniem. Potrzebujemy: kilka małych marchewek, pół kilograma brukselki, bulwę kopru włoskiego, pęczek kolendry, suszone oregano, kminek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Obrane marchewki kroimy na grube plastry, podobnie postępujemy z koprem włoskim. Brukselkę czyścimy. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy 40 minut, aż warzywa zmiękną. Posypujemy kolendrą i podajemy na ciepło.
Sałatka z brukselką
Brukselkę możemy również wykorzystać w sałatce na zimno. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: kilkanaście jak najmniejszych ziemniaków, pół kilograma brukselki, kilka pomidorów koktajlowych, cebula, trochę octu winnego, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Brukselkę również gotujemy we wrzątku, ale tylko 10 minut. Cebulę kroimy w piórka. W misce łączymy ze sobą zimne ziemniaki, brukselkę, cebule i pomidory. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy jarzyny.