Pięć pomysłów na brukselkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Brukselka najlepsza jest właśnie teraz. To wspaniałe warzywo nie wszystkim smakuje, warto jednak znaleźć sposób na jej oswojenie i włączenie do codziennego menu. Jest bowiem bardzo zdrowa.

Ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Ta substancja może uchronić m. in. przed rakiem prostaty, płuc czy jelita grubego. W dodatku brukselka zawiera mnóstwo witaminy C, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Największym błędem, jaki popełniamy przygotowując brukselkę jest jej rozgotowania. Staje się wtedy mniej smaczna i pozbawiona części drogocennych składników. Gotujmy ją więc krótko, by nadal pozostała jędrna i zielona. Przede wszystkim dajmy szansę małym kapustkom, by podbiły nasze podniebienia. Oto pięć naszych propozycji na smaczne posiłku z brukselką w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zapiekanka z brukselką

Obraz
© 123RF

Brukselki wcale nie musimy podawać gotowanej. Możemy lekko ją zblanszować we wrzątku i upiec. Zyska dzięki temu dodatkowy, bardzo ciekawy smak. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: pół kilograma brukselki, 200 gramów makaronu (muszelki), kawałek kiełbasy, kawałek sera gouda, paprykę, kilka pomidorów koktajlowych, cebulę, masło, mleko, kilka łyżek mąki, sól, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy oczyszczone brukselki. Gotujemy pięć minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy makaron. Kroimy w kostkę kiełbasę paprykę i cebulę i podsmażamy na maśle. Wlewamy mleko, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselki, zalewamy je sosem, na wierzchu układamy pomidory i starty ser. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy natką.

/ 6Schab z brukselką

Obraz
© iStock.com

Mięso i brukselka bardzo się lubią. Delikatny smak warzywa jest w ten sposób podkreślany. Do naszego dania potrzebne będą: kilka plastrów schabu, marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula, liść laurowy, pieprz w ziarnach, kilka owoców jałowca, suszony tymianek, masło, sól i, oczywiście, brukselka (około pół kilograma). Schab lekko zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, pieprzem i utłuczonym jałowcem. Smażymy kotlety i zdejmujemy z patelni. Brukselkę gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, a następnie kroimy je na pół. W dużym rondlu umieszczamy mięso, pokrojone w plasterki warzywa i brukselkę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, zalewamy wywarem warzywnym i dusimy pół godziny.

/ 6. Brukselka smażona w sosie musztardowym

Obraz
© iStock.com

Smażenie to kolejna metoda wykorzystania brukselki. Składniki: kilka młodych ziemniaków, pół kilograma brukselki, kilka łyżek dobrej musztardy, masło, sok z cytryny, oliwa z oliwek, pęczek koperku, tymianek, pieprz i sól. Ziemniaki gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku razem z brukselką. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, przekładamy warzywa i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy trochę wody, musztardę i przyprawy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

/ 6Sałatka z pieczonych warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Ta sałatka, o lekko dymnym posmaku, może być świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, albo samodzielnym daniem. Potrzebujemy: kilka małych marchewek, pół kilograma brukselki, bulwę kopru włoskiego, pęczek kolendry, suszone oregano, kminek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Obrane marchewki kroimy na grube plastry, podobnie postępujemy z koprem włoskim. Brukselkę czyścimy. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy 40 minut, aż warzywa zmiękną. Posypujemy kolendrą i podajemy na ciepło.

/ 6Sałatka z brukselką

Obraz
© 123RF

Brukselkę możemy również wykorzystać w sałatce na zimno. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: kilkanaście jak najmniejszych ziemniaków, pół kilograma brukselki, kilka pomidorów koktajlowych, cebula, trochę octu winnego, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Brukselkę również gotujemy we wrzątku, ale tylko 10 minut. Cebulę kroimy w piórka. W misce łączymy ze sobą zimne ziemniaki, brukselkę, cebule i pomidory. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy jarzyny.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie