Siła w bakaliach
Obowiązkowym składnikiem paschy są bakalie, bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Na przykład rodzynki są lekkostrawne, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, odkwaszają organizm, poprawiają wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu. Suszone morele, daktyle i figi to skarbnica dobrze przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia. Daktyle są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł salicylanów, korzystnie wpływających na układ krążenia, a figi wapnia - 100 g tych owoców dostarcza go tyle, co szklanka mleka. Cenne właściwości wykazują także migdały, naturalna broń w walce ze zmęczeniem. Nie mniej wartościowe są orzechy, bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wybierając bakalie lepiej jednak unikać produktów zawierających związki siarki. Unikajmy też kupowania rodzynek czy suszonych owoców z niepewnych źródeł, np. sprzedawanych na wagę i przechowywanych w wielkich workach na targowisku. Mogą rozwijać się w nich aflatoksyny, bardzo groźne związki powodujące wiele chorób.