Jaki twaróg wybrać
W sklepach znajdziemy twaróg o różnej zawartości tłuszczu. Tłusty jest najbardziej kaloryczny, zawiera też najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest bogaty w wapń oraz witaminę A i D, która w "chudszych" produktach prawie nie występuje. Do przygotowania paschy świetnie będzie się nadawał także twaróg półtłusty. Chudy powinny wybrać osoby, które dbają o linię, bądź ze względu na stan zdrowia mają zaleconą dietę o ograniczonej podaży tłuszczu.
Pamiętajmy, aby kupować produkty znanego pochodzenia, przechowywane w warunkach chłodniczych. Twaróg dobrej jakości powinien być gładki w przekroju, obecność grudek lub duża zawartość serwatki mogą świadczyć o nieprawidłowym procesie produkcji. Po otwarciu opakowania trzeba zużyć go możliwie szybko, najlepiej w ciągu 48 godzin.