Składnica substancji odżywczych i nie tylko...
W zależności od odmiany (i barwy), papryki różnią się pod względem tego co zawierają. Różnice te dotyczą jednak przede wszystkim tego, ile danej substancji znajdziemy o określonym warzywie. Sam skład jest podobny.
- Poza wspomnianą już witaminą C, papryka jest także bogata w potas i wapń. To także składnica wielu witamin. Przede wszystkim zwraca uwagę bardzo wysoka zawartość witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem. W papryce znajdziemy też witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę młodości E oraz kwas foliowy - wylicza dietetyczka. - Jednocześnie papryka jest doskonałym produktem dla osób dbających o linię. 100 gram tego warzywa to tylko ok. 30 kcal.
Niestety papryka należy też do tzw. "parszywej dwunastki" warzyw. Co to oznacza? Że jest w grupie tych produktów, w których poziom pochodzących z nawozów substancji szkodliwych jest szczególnie wysoki. Dlatego najlepiej jest hodować to warzywo w domowym ogródku, albo wybierać papryki z upraw ekologicznych.