Rodzaje papryki
Papryka występuje w setkach odmian. Różnią się one kształtem, wielkością, kolorem, smakiem i ostrością. W Polsce najchętniej kupujemy odmianę Bell. Jest słodka i łagodna, można ją jeść na surowo, piec, dusić. Doskonale nadaje się do leczo, sałatek, sosów czy faszerowania. Bell jest nazywana papryką czerwoną, choć może wybarwiać się na żółto, pomarańczowo, czekoladowo, kremowo czy fioletowo. Sekret koloru nie leży więc w gatunku rośliny, a w czasie hodowli. Zielona jest po prostu najmniej dojrzała, dlatego ma twardszą skórkę i gorzkawy miąższ. Jest również najtańsza. Małe, spiczasto zakończone papryczki chili podkręcą każdą potrawę. Są ostre i wyraziste w smaku. Substancją, która odpowiada za ostrość jest kapsaicyna. Poza tym chili uchodzi za afrodyzjak oraz jest cenione za właściwości odchudzające. Inną odmianą ostrej papryki jest jalapeno. Często spotykana jest już w formie przetworzonej. Znajdziemy ją w marynatach, keczupach, sosach. Doskonale nadaje się też jako dodatek do zup i dań z makaronu. Jedną z najostrzejszych odmian papryki jest habanero.