Papryka – królowa węgierskiej kuchni. Wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć
Garść praktycznych porad
Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. To warzywo otwiera w kuchni szerokie pole do popisu. Pochodzi prawdopodobnie z Kolumbii. Do Europy trafiła za sprawą konkwistadorów. Węgrzy nazywają ją "czerwonym złotem". Zobacz, co się kryje w papryce oraz, jak wykorzystać ją w kuchni.
Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce
Co siedzi w papryce?
Papryka to doskonałe źródło witamin C i A. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B (głównie B6), E, zwaną witaminą młodości oraz kwas foliowy. Jest także bogata w potas i wapń. Jednocześnie papryka jest doskonałym produktem dla osób, które są na diecie odchudzającej. W 100-gramowej porcji tego warzywa znajduje się jedynie 30 kalorii. Niestety papryka należy też do grupy produktów, w których jest szczególnie wysoki poziom szkodliwych substancji pochodzących z nawozów. Dlatego najlepiej jest hodować ją przydomowym ogródku lub kupować z upraw ekologicznych.
Rodzaje papryki
Papryka występuje w setkach odmian. Różnią się one kształtem, wielkością, kolorem, smakiem i ostrością. W Polsce najchętniej kupujemy odmianę Bell. Jest słodka i łagodna, można ją jeść na surowo, piec, dusić. Doskonale nadaje się do leczo, sałatek, sosów czy faszerowania. Bell jest nazywana papryką czerwoną, choć może wybarwiać się na żółto, pomarańczowo, czekoladowo, kremowo czy fioletowo. Sekret koloru nie leży więc w gatunku rośliny, a w czasie hodowli. Zielona jest po prostu najmniej dojrzała, dlatego ma twardszą skórkę i gorzkawy miąższ. Jest również najtańsza. Małe, spiczasto zakończone papryczki chili podkręcą każdą potrawę. Są ostre i wyraziste w smaku. Substancją, która odpowiada za ostrość jest kapsaicyna. Poza tym chili uchodzi za afrodyzjak oraz jest cenione za właściwości odchudzające. Inną odmianą ostrej papryki jest jalapeno. Często spotykana jest już w formie przetworzonej. Znajdziemy ją w marynatach, keczupach, sosach. Doskonale nadaje się też jako dodatek do zup i dań z makaronu. Jedną z najostrzejszych odmian papryki jest habanero.
Papryka ma płeć
Czy wiesz, że papryka ma płeć? Żeńskie i męskie okazy różnią się od siebie wyglądem, smakiem i zastosowaniem. Do duszenia oraz gotowania dużo lepszym wyborem będzie papryka męska, ponieważ ma mniej pestek. Z kolei do jedzenia na surowo polecamy żeńską. Dlaczego? Jest słodsza. Aby rozróżnić płeć warzywa, wystarczy policzyć wybrzuszenia na spodzie – żeńska ma cztery, a męska trzy.
Jak ją obrać?
Paprykę najczęściej jadamy na surowo na kanapkach czy w sałatkach. Dodajemy ją też do gulaszy, pizzy, zapiekanek lub faszerujemy. W tych przypadkach nie przeszkadza nam jej skórka. Są jednak takie dania – np. kremowa zupa czy roladki, w których wykorzystujemy obraną paprykę. Pozbawienie jej skórki nie jest łatwe. Wystarczy jednak zastosować prosty trik. Wkładamy paprykę na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika tak, aby pokryła się w całości czarnymi pęcherzami. Można też opalić ją przy palniku kuchenki gazowej lub ręcznym palnikiem. Później wkładamy ją do foliowego woreczka i toczymy po blacie. Skórka odchodzi sama. Na końcu płuczemy warzywo.