Bzowy sernik na zimno
Składniki
Spód: 160 g ciastek owsianych, 50 g płatków owsianych, pół kostki masła.
Masa serowa: 500 g mielonego twarogu, 1 szklanka jogurtu naturalnego, skórka otarta z 1 cytryny, 150 g cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek gorącej wody., 200 g borówek, 1 szklanka kwiatów bzu.
Dekoracja: 250 ml kremówki, 3 łyżki cukry pudru, łyżka syropu z bzu.
Przygotowanie: spód tortownicy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka i płatki zmiksuj i wymieszaj z roztopionym masłem. Masa wylep dno tortownicy i odstaw do lodówki. Żelatynę zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ser przełóż do miski, dodaj jogurt, skórkę z cytryny i cukier. Zmiksuj. borówki zblenduj. Do masy serowej wlej mus z borówek dodaj kwiaty bzu i wymieszaj. Do miseczki z żelatyną dodaj 2 łyżki masy serowej. Wymieszaj i połącz z resztą masy. Masę serową wyłóż na spód z ciasteczek. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ubij kremówkę z cukrem pudrem i syropem bzowym. Śmietaną udekoruj wierzch ciasta.