Słodki bzowy syrop
Składniki: 3 szklanki cukru, 3 szklanki świeżych kwiatów bzu, ¾ szklanki wody, łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: kwiaty oderwij od kiści, wsyp do litrowego słoika i delikatnie ugnieć dłonią. Zasyp je cukrem. Zakręć słoik i potrząśnij, aby wymieszał się z kwiatami. Odstaw słoik w ciemne chłodne miejsce na 2 dni, od czasu do czasu nim potrząsaj. Po tym czasie kwiaty puszczą sok i zmienią kolor. Przesyp cukier do garnka. Do słoika wlej ciepłą wodę, zakręć i potrząśnij, by rozpuścić postały na ściankach cukier. Wlej do garnka z resztą cukru i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy syrop przestygnie przecedź go przez gazę i przelej do buteleczki. Zapasteryzuj lub przechowuj w lodówce.