Wspomaga odporność, oczyszcza wątrobę
Lilak pospolity, potocznie zwany bzem, to ozdobny krzew, który kwitnie w maju. Jest nie tylko ozdobą ogródków i domów. Fioletowe lub białe kwiaty bzu, zebrane w kiście są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Przygotowywane z nich napary, odwary i syropy łagodzą kaszel, wspomagają odporność i chronią wątrobę. Bzy sprawdzą się także w kuchni. Można z nich przygotować galaretkę, konfiturę, herbatkę czy nalewkę. Fioletowe kwiaty bzu można także smażyć w cieście naleśnikowym, dodawać do twarożku, omletów i deserów. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również nadają daniu wspaniałego aromatu. Zobaczcie nasze inspiracje.
Właściwości kwiatów bzu
Surowcem leczniczym są przede wszystkim liście i kwiaty bzu. Rzadziej wykorzystuje się korę młodych gałązek, pączki i nasiona. Liście należy zbierać przed rozwinięciem się kwiatów i suszyć w przewiewnym miejscu. Z kolei świeżo rozkwitłe kwiatostany ścina się razem z gałązkami, wiąże w luźne pęczki i suszy w zacienionym przewiewnym miejscu. Kwiaty bzu zawierają olejek eteryczny. Napary z kwiatów łagodzą kaszel, działają przeciwbólowo, są też pomocne w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza. Wykorzystuje się je także w kuracjach odtruwających.
Słodki bzowy syrop
Składniki: 3 szklanki cukru, 3 szklanki świeżych kwiatów bzu, ¾ szklanki wody, łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: kwiaty oderwij od kiści, wsyp do litrowego słoika i delikatnie ugnieć dłonią. Zasyp je cukrem. Zakręć słoik i potrząśnij, aby wymieszał się z kwiatami. Odstaw słoik w ciemne chłodne miejsce na 2 dni, od czasu do czasu nim potrząsaj. Po tym czasie kwiaty puszczą sok i zmienią kolor. Przesyp cukier do garnka. Do słoika wlej ciepłą wodę, zakręć i potrząśnij, by rozpuścić postały na ściankach cukier. Wlej do garnka z resztą cukru i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy syrop przestygnie przecedź go przez gazę i przelej do buteleczki. Zapasteryzuj lub przechowuj w lodówce.
Bzowy sernik na zimno
Spód: 160 g ciastek owsianych, 50 g płatków owsianych, pół kostki masła.
Masa serowa: 500 g mielonego twarogu, 1 szklanka jogurtu naturalnego, skórka otarta z 1 cytryny, 150 g cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek gorącej wody., 200 g borówek, 1 szklanka kwiatów bzu.
Dekoracja: 250 ml kremówki, 3 łyżki cukry pudru, łyżka syropu z bzu.
Przygotowanie: spód tortownicy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka i płatki zmiksuj i wymieszaj z roztopionym masłem. Masa wylep dno tortownicy i odstaw do lodówki. Żelatynę zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ser przełóż do miski, dodaj jogurt, skórkę z cytryny i cukier. Zmiksuj. borówki zblenduj. Do masy serowej wlej mus z borówek dodaj kwiaty bzu i wymieszaj. Do miseczki z żelatyną dodaj 2 łyżki masy serowej. Wymieszaj i połącz z resztą masy. Masę serową wyłóż na spód z ciasteczek. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ubij kremówkę z cukrem pudrem i syropem bzowym. Śmietaną udekoruj wierzch ciasta.
Konfitura z lilaka
Napar: 1,5 szklanki kwiatów bzu (bez zielonych części), 1,5 szklanki wrzątku.
Konfitura: 2 szklanki kwiatów bzu, szklanka cukru, sok z czerwonego 1 grejpfruta, 1,5 łyżki pektyny.
Przygotowanie: kwiaty na napar zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź napar. Dodaj do niego cukier, pektynę i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do syropu dodaj pozostałe kwiaty i sok z grejpfruta. Gotuj 5 minut. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia. Konfitura z bzu jest idealna do herbaty, nadziewania rogalików i słodkich bułeczek.