Pachnący dodatek do ciast i deserów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Wspomaga odporność, oczyszcza wątrobę

Obraz
© 123RF.COM

Lilak pospolity, potocznie zwany bzem, to ozdobny krzew, który kwitnie w maju. Jest nie tylko ozdobą ogródków i domów. Fioletowe lub białe kwiaty bzu, zebrane w kiście są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Przygotowywane z nich napary, odwary i syropy łagodzą kaszel, wspomagają odporność i chronią wątrobę. Bzy sprawdzą się także w kuchni. Można z nich przygotować galaretkę, konfiturę, herbatkę czy nalewkę. Fioletowe kwiaty bzu można także smażyć w cieście naleśnikowym, dodawać do twarożku, omletów i deserów. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również nadają daniu wspaniałego aromatu. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Właściwości kwiatów bzu

Obraz
© 123RF.COM

Surowcem leczniczym są przede wszystkim liście i kwiaty bzu. Rzadziej wykorzystuje się korę młodych gałązek, pączki i nasiona. Liście należy zbierać przed rozwinięciem się kwiatów i suszyć w przewiewnym miejscu. Z kolei świeżo rozkwitłe kwiatostany ścina się razem z gałązkami, wiąże w luźne pęczki i suszy w zacienionym przewiewnym miejscu. Kwiaty bzu zawierają olejek eteryczny. Napary z kwiatów łagodzą kaszel, działają przeciwbólowo, są też pomocne w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza. Wykorzystuje się je także w kuracjach odtruwających.

/ 5Słodki bzowy syrop

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki cukru, 3 szklanki świeżych kwiatów bzu, ¾ szklanki wody, łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: kwiaty oderwij od kiści, wsyp do litrowego słoika i delikatnie ugnieć dłonią. Zasyp je cukrem. Zakręć słoik i potrząśnij, aby wymieszał się z kwiatami. Odstaw słoik w ciemne chłodne miejsce na 2 dni, od czasu do czasu nim potrząsaj. Po tym czasie kwiaty puszczą sok i zmienią kolor. Przesyp cukier do garnka. Do słoika wlej ciepłą wodę, zakręć i potrząśnij, by rozpuścić postały na ściankach cukier. Wlej do garnka z resztą cukru i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy syrop przestygnie przecedź go przez gazę i przelej do buteleczki. Zapasteryzuj lub przechowuj w lodówce.

/ 5Bzowy sernik na zimno

Obraz
© 123RF.COM

Spód: 160 g ciastek owsianych, 50 g płatków owsianych, pół kostki masła.
Masa serowa: 500 g mielonego twarogu, 1 szklanka jogurtu naturalnego, skórka otarta z 1 cytryny, 150 g cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek gorącej wody., 200 g borówek, 1 szklanka kwiatów bzu.
Dekoracja: 250 ml kremówki, 3 łyżki cukry pudru, łyżka syropu z bzu.
Przygotowanie: spód tortownicy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka i płatki zmiksuj i wymieszaj z roztopionym masłem. Masa wylep dno tortownicy i odstaw do lodówki. Żelatynę zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ser przełóż do miski, dodaj jogurt, skórkę z cytryny i cukier. Zmiksuj. borówki zblenduj. Do masy serowej wlej mus z borówek dodaj kwiaty bzu i wymieszaj. Do miseczki z żelatyną dodaj 2 łyżki masy serowej. Wymieszaj i połącz z resztą masy. Masę serową wyłóż na spód z ciasteczek. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ubij kremówkę z cukrem pudrem i syropem bzowym. Śmietaną udekoruj wierzch ciasta.

/ 5Konfitura z lilaka

Obraz
© 123RF.COM

Napar: 1,5 szklanki kwiatów bzu (bez zielonych części), 1,5 szklanki wrzątku.
Konfitura: 2 szklanki kwiatów bzu, szklanka cukru, sok z czerwonego 1 grejpfruta, 1,5 łyżki pektyny.
Przygotowanie: kwiaty na napar zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź napar. Dodaj do niego cukier, pektynę i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do syropu dodaj pozostałe kwiaty i sok z grejpfruta. Gotuj 5 minut. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia. Konfitura z bzu jest idealna do herbaty, nadziewania rogalików i słodkich bułeczek.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji