Domowa znaczy zdrowsza
Za płatkami typu instant przemawia jednak szybkość ich przygotowania, co dla wielu osób jest bardzo istotną kwestią. Producenci są tego świadomi, reklamują więc swoje produkty, podkreślając to, że dzięki nim śniadanie wyczarujemy błyskawicznie. Zdaniem naszej specjalistki to pułapka, bo przygotowanie tradycyjnej owsianki wcale nie zabierze dużo więcej czasu.
- Znacznie zdrowszą i posiadającą nieporównywalnie wyższą wartość odżywczą owsiankę tradycyjną także możemy przygotować w kilka minut. Wystarczy zalać płatki owsiane gorącą wodą lub mlekiem i poczekać aż napęcznieją lub gotować je, by powstał kleik. Na koniec dorzucamy ulubione dodatki - jak miód, owoce, orzechy i przyprawy i śniadanie gotowe. Jeśli komuś rano się spieszy płatki można zalać poprzedniego dnia wieczorem i schować na noc do lodówki - podpowiada Maja Lewandowska. - Tak przygotowaną owsiankę polecam urozmaicić szczyptą cynamonu, wanilii czy gorzkiego kakao.