Co siedzi w owsiance instant?
- Owsianka niewątpliwie jest jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek dnia. Dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego dając długotrwałe uczucie sytości, składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo, wapń oraz witamin, zwłaszcza z grupy B - wymienia Maja Lewandowska dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku. - Jednak prozdrowotne właściwości owsianki dotyczą jedynie tej przygotowanej samodzielnie w domu. Gotowe produkty instant, które oferują nam producenci, niestety nie posiadają już tych zalet. W ich składzie odnajdujemy przede wszystkim płatki owsiane błyskawiczne (otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, pozbawione większości wartości odżywczych), cukier, który najczęściej znajdujemy już na drugim miejscu, a warto pamiętać o tym, że składniki wyszczególniane są w kolejności malejącej, mleko w proszku, barwniki, aromaty, substancje zagęszczające, sztuczne substancje słodzące i sól - dodaje ekspertka.