"Owsianka instant" - dobry pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie?

Bolączką większość z nas jest ciągły brak czasu. Nic więc dziwnego, że staramy się każdą czynność ograniczyć do minimum. Stąd moda na mrożonki i gotowe dania, których przygotowanie wymaga dosłownie kilku minut.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Śniadanie na szybko

Obraz
© 123RF.COM

Bolączką większość z nas jest ciągły brak czasu. Nic więc dziwnego, że staramy się każdą czynność ograniczyć do minimum. Stąd moda na mrożonki i gotowe dania, których przygotowanie wymaga dosłownie kilku minut.
Pośpiech towarzyszy nam przede wszystkim rano. Czas od pobudki do wyjścia z domu biegnie bowiem jeszcze szybciej. Toaleta, ubieranie się, śniadanie, kawa... wszystko to robimy w biegu. Nic więc dziwnego, że gotowe owsianki typu instant to produkt, po który sięgają miliony osób. Niestety eksperci ds. żywienia człowieka nie pozostawiają złudzeń - taka gotowa owsianka jest znacznie mniej wartościowa od prawdziwej, którą przygotujemy sami. Co tak naprawdę w niej siedzi i jak zrobić domową wersję?

/ 8Co siedzi w owsiance instant?

Obraz
© WP.PL

- Owsianka niewątpliwie jest jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek dnia. Dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego dając długotrwałe uczucie sytości, składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo, wapń oraz witamin, zwłaszcza z grupy B - wymienia Maja Lewandowska dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku. - Jednak prozdrowotne właściwości owsianki dotyczą jedynie tej przygotowanej samodzielnie w domu. Gotowe produkty instant, które oferują nam producenci, niestety nie posiadają już tych zalet. W ich składzie odnajdujemy przede wszystkim płatki owsiane błyskawiczne (otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, pozbawione większości wartości odżywczych), cukier, który najczęściej znajdujemy już na drugim miejscu, a warto pamiętać o tym, że składniki wyszczególniane są w kolejności malejącej, mleko w proszku, barwniki, aromaty, substancje zagęszczające, sztuczne substancje słodzące i sól - dodaje ekspertka.

/ 8Domowa znaczy zdrowsza

Obraz
© 123RF.COM

Za płatkami typu instant przemawia jednak szybkość ich przygotowania, co dla wielu osób jest bardzo istotną kwestią. Producenci są tego świadomi, reklamują więc swoje produkty, podkreślając to, że dzięki nim śniadanie wyczarujemy błyskawicznie. Zdaniem naszej specjalistki to pułapka, bo przygotowanie tradycyjnej owsianki wcale nie zabierze dużo więcej czasu.

- Znacznie zdrowszą i posiadającą nieporównywalnie wyższą wartość odżywczą owsiankę tradycyjną także możemy przygotować w kilka minut. Wystarczy zalać płatki owsiane gorącą wodą lub mlekiem i poczekać aż napęcznieją lub gotować je, by powstał kleik. Na koniec dorzucamy ulubione dodatki - jak miód, owoce, orzechy i przyprawy i śniadanie gotowe. Jeśli komuś rano się spieszy płatki można zalać poprzedniego dnia wieczorem i schować na noc do lodówki - podpowiada Maja Lewandowska. - Tak przygotowaną owsiankę polecam urozmaicić szczyptą cynamonu, wanilii czy gorzkiego kakao.

/ 8Ekonomicznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Także pod względem finansowym zdecydowanie lepiej zainwestować w prawdziwe płatki. - Jeśli porównamy ceny, to zauważymy, że dwie saszetki, czyli dwie porcje produktów instant kosztują tyle samo, co cała paczka płatków górskich - podpowiada ekspertka z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku.
Nie martwmy się też, że domowa owsianka będzie nudna w porównaniu z mnogością smaków dostępnych w wersji instant. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Można też skorzystać z gotowych receptur, np. zdrowych, smacznych i aromatycznych przepisów, przygotowanych przez naszą ekspertkę, Maję Lewandowską.

/ 8Owsianka marchewkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka wody, 1/2 łyżeczki wanilii, 1 łyżka rodzynek, 1/2 szklanki startej marchwi, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, szczypta soli himalajskiej.

W małym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy płatki. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty intensywnie mieszając, aż płyn się zredukuje. Dodajemy wanilię, cynamon, sól. Mieszając, dosypujemy startą marchewkę i rodzynki. Posypujemy orzechami.

/ 8Owsianka owocowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżeczka nasion chia, 1 szklanka sezonowych owoców, 1/2 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki mleka kokosowego.

Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone lub starte owoce, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, jagody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona chia. Świetnie smakuje z łyżką kaszy gryczanej i posypką z ulubionych orzechów.

/ 8Owsianka daktylowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 daktyle pokrojone na małe kawałki.

Tę owsiankę możemy przygotować dzień wcześniej, bez gotowania. Wszystkie składniki mieszamy w półlitrowym słoiku i umieszczamy na noc w lodówce.

/ 8Owsianka kakaowa

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 szklanka mleka lub wody, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli himalajskiej, szczypta korzennych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki mieszanki jagód goji, żurawiny, rodzynek (niesiarkowanych), 1 łyżka naturalnego kakao, 1/2 szklanki orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, pinii, laskowych.

Przygotowujemy owsiankę ma mleku lub wodzie. Po zagotowaniu dodajemy kakao, olej kokosowy, sól, owoce i przyprawy. Gotujemy jeszcze do 10 minut na małym ogniu. Skrapiamy syropem klonowym lub miodem. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami