Kaczka z jabłkami
Ten staropolski przepis jest znany w wielu domach, ale jednak czasem boimy się przyrządzać w ten sposób mięso, bo jest to czasochłonne. Efekt jednak wynagradza nam pracę. Potrzebujemy: kaczkę, kilka kwaskowatych jabłek, kilka łyżek smażonej na cukrze żurawiny, sporo majeranku, sól i pieprz. Z kaczki obcinamy tłuste kawałki i końcówki skrzydeł. Mięso myjemy, wyciekamy dokładnie i nacieramy mieszaniną soli, pieprzu i majeranku. Ostawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do kaczki na zmianę z żurawiną. Tuszkę zszywamy. Układamy mięso w naczyniu do zapiekania i pieczemy półtorej godziny. Pod koniec naczynie odkrywamy, by kaczka się zrumieniła.