WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Owocowy koniec lata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Owocowy koniec lata

Obraz
© 123RF

Lato się kończy, ale to nie znaczy, że kończą się owoce. Właśnie teraz, z nastaniem jesieni, zaczyna się sezon na śliwki, jabłka czy gruszki, choć na straganach pojawiają się jeszcze porzeczki, maliny, jeżyny czy agrest.

Teraz owoce są najsmaczniejsze: słodkie od naturalnych cukrów, pełne witamin i innych składników odżywczych. Dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Najlepiej surowych, choć dla tych, którzy za owocami nie przepadają mamy kilka propozycji pysznych dań, niekoniecznie deserowych, w których polskie owoce możemy wykorzystać w najpełniejszy sposób.

/ 6Sałatka z gruszek i sera pleśniowego

Obraz
© 123RF

Dość twarde odmiany gruszek idealnie nadają się do sałatek, a ser pleśniowy, najlepiej z niebieską pleśnią, świetnie uzupełnia smak owoców. Do zrobienia naszej sałatki potrzebujemy: kilka gruszek, spory kawałek sera pleśniowego, garść winogron, garść rukoli, kilka orzechów włoskich, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, świeżo mielony pieprz i sól. Gruszki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, ser rozdrabniamy na podobnej wielkości kawałki, orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Z octu balsamicznego, oliwy i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy owoce i sałatę tuż przed podaniem. Solimy delikatnie do smaku.

/ 6Brzoskwinie z szynką parmeńską

Obraz
© 123RF

Słony smak szynki parmeńskiej najlepiej przełamują owoce. Im słodsze, tym lepiej. Na zrobienie przekąski potrzebne nam będą: średniej wielkości dojrzałe brzoskwinie, kilka plasterków szynki parmeńskiej, brązowy cukier, kilka łyżek twarożku typu Philadelphia, pieprz. Brzoskwinie nacinamy, wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku i ściągamy skórkę. Kroimy na ćwiartki, na każdej układamy łyżeczkę twarożku, lekko posypujemy pieprzem, zawijamy w plaster szynki, spinamy wykałaczką. Na nagrzanej patelni delikatnie rozpuszczamy cukier, układamy kawałki brzoskwini i podsmażamy z każdej strony kilka sekund. Ostawiamy do ostygnięcia i podajemy.

/ 6Kaczka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Ten staropolski przepis jest znany w wielu domach, ale jednak czasem boimy się przyrządzać w ten sposób mięso, bo jest to czasochłonne. Efekt jednak wynagradza nam pracę. Potrzebujemy: kaczkę, kilka kwaskowatych jabłek, kilka łyżek smażonej na cukrze żurawiny, sporo majeranku, sól i pieprz. Z kaczki obcinamy tłuste kawałki i końcówki skrzydeł. Mięso myjemy, wyciekamy dokładnie i nacieramy mieszaniną soli, pieprzu i majeranku. Ostawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do kaczki na zmianę z żurawiną. Tuszkę zszywamy. Układamy mięso w naczyniu do zapiekania i pieczemy półtorej godziny. Pod koniec naczynie odkrywamy, by kaczka się zrumieniła.

/ 6Polędwiczki w sosie malinowym

Obraz
© 123RF

Bardzo ciekawym połączeniem mięsa i owoców są polędwiczki w sosie z malin, delikatnie pikantne i intensywne w smaku. Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe, szalotka, szklanka malin, papryczka chili, ocet balsamiczny, miód, pieprz i sól. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę, papryczkę chili i maliny. Podsmażamy, dodajemy ocet, miód i pieprz. Gdy owoce się rozpadną, do sosu wkładamy pokrojoną na plastry i posoloną polędwiczkę. Dusimy maksymalnie 10 minut, aż mięso się ugotuje. Podajemy z ryżem lub makaronem.

/ 6Jabłka nadziewane mięsem

Obraz
© 123RF

Nadziewanie warzyw farszem mięsnym nikogo nie dziwi, ale połączenie mielonego mięsa z owocami może wzbudzać kontrowersje. A jednak takie potrawy są bardzo smaczne i idealnie nadają się jako przekąska na przyjęcie. Potrzebujemy: kilka dużych jabłek, mięso mielone, majeranek, słodką i ostrą mieloną paprykę, pieprz i sól. Mięso mieszamy z przyprawami, jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy mięsem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce