Owocowy koniec lata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Owocowy koniec lata

Obraz
© 123RF

Lato się kończy, ale to nie znaczy, że kończą się owoce. Właśnie teraz, z nastaniem jesieni, zaczyna się sezon na śliwki, jabłka czy gruszki, choć na straganach pojawiają się jeszcze porzeczki, maliny, jeżyny czy agrest.

Teraz owoce są najsmaczniejsze: słodkie od naturalnych cukrów, pełne witamin i innych składników odżywczych. Dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Najlepiej surowych, choć dla tych, którzy za owocami nie przepadają mamy kilka propozycji pysznych dań, niekoniecznie deserowych, w których polskie owoce możemy wykorzystać w najpełniejszy sposób.

/ 6Sałatka z gruszek i sera pleśniowego

Obraz
© 123RF

Dość twarde odmiany gruszek idealnie nadają się do sałatek, a ser pleśniowy, najlepiej z niebieską pleśnią, świetnie uzupełnia smak owoców. Do zrobienia naszej sałatki potrzebujemy: kilka gruszek, spory kawałek sera pleśniowego, garść winogron, garść rukoli, kilka orzechów włoskich, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, świeżo mielony pieprz i sól. Gruszki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, ser rozdrabniamy na podobnej wielkości kawałki, orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Z octu balsamicznego, oliwy i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy owoce i sałatę tuż przed podaniem. Solimy delikatnie do smaku.

/ 6Brzoskwinie z szynką parmeńską

Obraz
© 123RF

Słony smak szynki parmeńskiej najlepiej przełamują owoce. Im słodsze, tym lepiej. Na zrobienie przekąski potrzebne nam będą: średniej wielkości dojrzałe brzoskwinie, kilka plasterków szynki parmeńskiej, brązowy cukier, kilka łyżek twarożku typu Philadelphia, pieprz. Brzoskwinie nacinamy, wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku i ściągamy skórkę. Kroimy na ćwiartki, na każdej układamy łyżeczkę twarożku, lekko posypujemy pieprzem, zawijamy w plaster szynki, spinamy wykałaczką. Na nagrzanej patelni delikatnie rozpuszczamy cukier, układamy kawałki brzoskwini i podsmażamy z każdej strony kilka sekund. Ostawiamy do ostygnięcia i podajemy.

/ 6Kaczka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Ten staropolski przepis jest znany w wielu domach, ale jednak czasem boimy się przyrządzać w ten sposób mięso, bo jest to czasochłonne. Efekt jednak wynagradza nam pracę. Potrzebujemy: kaczkę, kilka kwaskowatych jabłek, kilka łyżek smażonej na cukrze żurawiny, sporo majeranku, sól i pieprz. Z kaczki obcinamy tłuste kawałki i końcówki skrzydeł. Mięso myjemy, wyciekamy dokładnie i nacieramy mieszaniną soli, pieprzu i majeranku. Ostawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do kaczki na zmianę z żurawiną. Tuszkę zszywamy. Układamy mięso w naczyniu do zapiekania i pieczemy półtorej godziny. Pod koniec naczynie odkrywamy, by kaczka się zrumieniła.

/ 6Polędwiczki w sosie malinowym

Obraz
© 123RF

Bardzo ciekawym połączeniem mięsa i owoców są polędwiczki w sosie z malin, delikatnie pikantne i intensywne w smaku. Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe, szalotka, szklanka malin, papryczka chili, ocet balsamiczny, miód, pieprz i sól. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę, papryczkę chili i maliny. Podsmażamy, dodajemy ocet, miód i pieprz. Gdy owoce się rozpadną, do sosu wkładamy pokrojoną na plastry i posoloną polędwiczkę. Dusimy maksymalnie 10 minut, aż mięso się ugotuje. Podajemy z ryżem lub makaronem.

/ 6Jabłka nadziewane mięsem

Obraz
© 123RF

Nadziewanie warzyw farszem mięsnym nikogo nie dziwi, ale połączenie mielonego mięsa z owocami może wzbudzać kontrowersje. A jednak takie potrawy są bardzo smaczne i idealnie nadają się jako przekąska na przyjęcie. Potrzebujemy: kilka dużych jabłek, mięso mielone, majeranek, słodką i ostrą mieloną paprykę, pieprz i sól. Mięso mieszamy z przyprawami, jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy mięsem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja