Owoce, czyli jak korzystamy z różnorodności biologicznej

Nie zawsze nasz dobór roślin uprawnych czy zwierząt hodowlanych jest trafiony. Na czym polega niedostateczne wykorzystanie różnorodności w rolnictwie, jeszcze lepiej obrazują owoce.

Ręka Buddy – cytrus, w wierze buddyjskiej roślina uchodzi za świętą
Źródło zdjęć: © flickr.com

Są one uprawiane praktycznie na całym świecie, wszędzie tam, gdzie istnieje jakiekolwiek rolnictwo. Najwięcej owoców zbieranych jest w krajach o wilgotnym klimacie podzwrotnikowym i zwrotnikowym. Czołowi producenci owoców to Chiny, Indie, Brazylia i USA, gdzie uprawia się m.in. cytrusy, banany, ananasy, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki i śliwki.

Polska jest ważnym – w skali globalnej – producentem owoców klimatu umiarkowanego. Zbieramy najwięcej w Unii Europejskiej jabłek, wiśni, malin, porzeczek i borówki wysokiej (Rynek owoców w Polsce 2014). Bardzo niepokojącym zjawiskiem jest to, że kilkanaście gatunków strefy umiarkowanej, w tym jabłka, gruszki, brzoskwinie i truskawki, zdominowało rynki krajów północy. Co musi budzić jeszcze większe zdziwienie, są one również szeroko uprawiane w tropikach (Wilson 1999).

Zobacz też: Właściwości owocu granatu

Badania archeologiczne wykazują, że już około 8 tysięcy lat temu ludzie uprawiali rośliny dostarczające owoców. W jakim zakresie dzisiaj korzystamy z ogromnego bogactwa roślin dostarczających owoców jadalnych? Dobrze obrazują to następujące liczby: w tropikach jest dostępnych co najmniej 3 tysiące owoców jadalnych, tymczasem wykorzystujemy ich zaledwie około 200 (Wilson 1999). W ciągu naszego życia poznajemy tylko wąski zakres smaków, jakich dostarczają owoce. O większości nigdy nie słyszeliśmy, zapewne nigdy ich nie poznamy. A już same nazwy wielu mogą wzbudzić zaciekawienie i spowodować zwiększone uwalnianie soków trawiennych. Oto kilka takich owoców:

  • Czarne sapote – ogromne jagody, z wyglądu przypominają zielone pomidory. Po przecięciu mają ciemnobrązowy kolor, miąższ wygląda jak budyń czekoladowy.
  • Psianka lulo – zwana "złotym owocem Andów", zaskakuje egzotycznym, cytrusowym smakiem. Przypomina połączenie ananasa i cytryny lub rabarbaru i limonki.
  • Owoc Duriana – słynie ze specyficznego zapachu (połączenie zepsutego mięsa i starego sera pleśniowego). Jest to jednak najsmaczniejszy, najdroższy i najniebezpieczniejszy (nie wolno łączyć duriana z alkoholem i kawą; takie połączenie może być śmiertelne) spośród tropikalnych owoców, a przy tym uchodzi za afrodyzjak.
  • Mangostan właściwy – jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. W smaku przypomina pomarańczę, morelę i ananas.
  • Ręka Buddy – rodzaj cytrusa mający szerokie zastosowanie w produkcji perfum. Nazwa wiąże się z miejscem pochodzenia oraz kształtem, który przypomina zamkniętą rękę modlącego się Buddy. Nie wykorzystuje się jej do celów kulinarnych, lecz ze względu na swój intensywny zapach wiesza się ją w mieszkaniach oraz restauracjach. Zapach może wydzielać nawet do dwóch tygodni.

Pamiętajmy, że także lasy i parki w Polsce obfitują w wiele zapomnianych gatunków roślin z jadalnymi owocami, których możemy użyć do produkcji różnych przetworów, win i nalewek. Ich owoce są bogactwem witamin i innych składników potrzebnych do zdrowego odżywiania się. Wiele owoców ma właściwości lecznicze, dlatego warto korzystać i wiedzieć o naszym naturalnym bogactwie.

  • Rokitnik – substancje zawarte w owocach mają działanie wzmacniające siły obronne organizmu, przeciwbólowe. Wyrabiać z nich można dżemy, soki, przeciery, wina i nalewki.
  • Dereń jadalny – owoce nie w pełni dojrzałe, twarde, są doskonałym surowcem na konfitury, przeciery, powidła, soki, nalewki. W pełni dojrzałe mogą być owocami des
  • Jarząb pospolity – owoce po przemrożeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku tracą trujące właściwości i gorzki smak. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus.
  • Głóg – owoce głogu działają nasercowo, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. Wytwarzać z niego można syropy, konfitury, nalewki i wina.
  • Czeremcha zwyczajna – z owoców wytwarza się wina, nalewki, soki i przetwory. W medycynie ludowej stosowano je jako środek moczopędny, przeciwreumatyczny i przeciwbiegunkowy.

Literatura:

  • Rynek owoców Polsce 2014. Agencja Rynku Rolnego, http://www.arr.gov.pl/data/00321/rynek_owocow2014_pl.pdf, dostęp 03.05.2015
  • Wilson E. O. 1999. Różnorodność życia. PIW, Warszawa.

Artykuł pochodzi z magazynu "Dzikie życie" nr 6/252

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce