Smalec prawie bez tłuszczu
To możliwe - nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze bardzo dobrze smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu.
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 2 cebule,
- jabłko,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Cebule posiekaj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj jabłko, liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego i smaż jeszcze przez chwilę. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę odcedź i zblenduj razem z majerankiem i sosem sojowym. Pod koniec miksowania dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze raz zblenduj.