Oszukane potrawy
Takich jeszcze nie jadłeś
Pasta (bez)jajeczna
Choć nie znajdziesz w niej grama jajka, to możesz być prawie pewny, że ta pasta smakuje jak tradycyjne jajeczne smarowidło. Jej sekret tkwi w czarnej soli, bo właśnie ona nadaje specyficznego, jajecznego zapachu i smaku oraz w kurkumie, dzięki której otrzymasz odpowiedni kolor pasty.
Składniki:
- 200 g tofu,
- pełna łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- mały ząbek czosnku,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałeczki – połowę odłóż do miseczki, a resztę lekko zblenduj. Do powstałej masy dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnk i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do miseczki wsyp drobno pokrojony szczypiorek, resztkę tofu (rozdrobnij go widelcem, by imitował kawałeczki białek) i jeszcze raz wszystko wymieszaj.