Takich jeszcze nie jadłeś
Wzrok i smak bardzo łatwo oszukać. Jeśli chcesz się o tym przekonać, to zapraszamy po przepisy na 5 potraw, jakich jeszcze nie jadłeś! Zapewniamy, że mina gości, którzy dowiedzą się, co tak naprawdę jedzą, będzie bezcenna.
Choć nie znajdziesz w niej grama jajka, to możesz być prawie pewny, że ta pasta smakuje jak tradycyjne jajeczne smarowidło. Jej sekret tkwi w czarnej soli, bo właśnie ona nadaje specyficznego, jajecznego zapachu i smaku oraz w kurkumie, dzięki której otrzymasz odpowiedni kolor pasty.
Składniki:
- 200 g tofu,
- pełna łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- mały ząbek czosnku,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypiorek.
Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałeczki – połowę odłóż do miseczki, a resztę lekko zblenduj. Do powstałej masy dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnk i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do miseczki wsyp drobno pokrojony szczypiorek, resztkę tofu (rozdrobnij go widelcem, by imitował kawałeczki białek) i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Chleb bez mąki
Co więcej, bez drożdży i jajek! By przygotować ten chlebek, potrzebujesz tylko trzech składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
- 1/2 kg niepalonej kaszy gryczanej,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 i 3/4 szklanki wody,
- opcjonalnie - ulubione nasiona.
Przygotowanie:
Najpierw kaszę opłucz na sitku, a następnie zalej wodą i odstaw na całą noc. Nazajutrz ziarna kaszy powinny wchłonąć wodę i napęcznieć, dlatego uzupełnij płyn do poziomu kaszy i odstaw w chłodne miejsce na osiem godzin. Po tym czasie, jeśli na wierzchu unosi się sporo wody, odlej ją, a kaszę zmiksuj przy pomocy blendera na prawie gładką masę. Teraz dodaj sól i wymieszaj całość. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej masę, włóż do zimnego piekarnika i poczekaj do następnego dnia. Przez noc ciasto powinno wypełnić całą formę. Teraz nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz chleb przez 50-55 minut. Kiedy bochenek jest już upieczony, wyjmij go z formy oraz papieru, wystudź na kratce. Krój tylko ostrym nożem.
Smalec prawie bez tłuszczu
To możliwe - nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze bardzo dobrze smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu.
- puszka białej fasoli,
- 2 cebule,
- jabłko,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Cebule posiekaj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj jabłko, liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego i smaż jeszcze przez chwilę. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę odcedź i zblenduj razem z majerankiem i sosem sojowym. Pod koniec miksowania dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze raz zblenduj.
Słodkie czekoladowe ciasto bez cukru
Oto przepis na podwójnie czekoladowe ciasto. Nie znajdziesz w nim grama cukru. Smaczne i zdrowe!
- szklanka kaszy jaglanej,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- dojrzały banan,
- łyżka oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao.
Podgrzej mleko, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Kaszę jaglaną ugotuj w półtorej szklanki wody, dodając szczyptę soli, a kiedy jest już gotowa, zblenduj ją na gładką masę, dodając rozpuszczoną w mleku czekoladę, banana, olej kokosowy, miód i kakao. Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kotleciki bez mięsa
Zrobisz je w kilka chwil, a smakują wybornie. Przekonaj się sam.
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- cebula,
- marchewka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, przesyp do garnka, dolej szklankę wody i gotuj do miękkości, a pod koniec wsyp szczyptę soli. Kiedy soczewica gotuje się, obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju. Teraz dodaj startą na tarce marchewkę i smaż do miękkości warzyw. Kiedy będą gotowe, przełóż je do miseczki i rozdrobnij blenderem, a na koniec wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Z powstałej masy uformuj kotleciki i usmaż je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Gotowe kotleciki z soczewicy podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatą. Smacznego!