Chleb bez mąki
Co więcej, bez drożdży i jajek! By przygotować ten chlebek, potrzebujesz tylko trzech składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki:
- 1/2 kg niepalonej kaszy gryczanej,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 i 3/4 szklanki wody,
- opcjonalnie - ulubione nasiona.
Przygotowanie:
Najpierw kaszę opłucz na sitku, a następnie zalej wodą i odstaw na całą noc. Nazajutrz ziarna kaszy powinny wchłonąć wodę i napęcznieć, dlatego uzupełnij płyn do poziomu kaszy i odstaw w chłodne miejsce na osiem godzin. Po tym czasie, jeśli na wierzchu unosi się sporo wody, odlej ją, a kaszę zmiksuj przy pomocy blendera na prawie gładką masę. Teraz dodaj sól i wymieszaj całość. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej masę, włóż do zimnego piekarnika i poczekaj do następnego dnia. Przez noc ciasto powinno wypełnić całą formę. Teraz nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz chleb przez 50-55 minut. Kiedy bochenek jest już upieczony, wyjmij go z formy oraz papieru, wystudź na kratce. Krój tylko ostrym nożem.