Naleśnikowe roladki
Naleśniki z mąki razowej można usmażyć bez tłuszczu, są zdrowe, lekkostrawne i w dodatku smaczne. I można z nich przygotować świetną przekąskę. Zacznijmy od naleśników: w dużej misce mieszamy dwie szklanki mąki razowej i pół szklanki mąki pszennej. Solimy lekko, dodajemy dwa jajka, dolewamy mleko i wodę gazowaną. Mieszamy, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę, którą napełnimy naleśniki. Tuńczyka z puszki ugniatamy widelcem, dokładamy do niego pół szklanki naturalnego jogurtu, posiekane bardzo drobno chili, szczyptę soli i pół szklanki posiekanego szczypiorku. Mieszamy. Smażymy naleśniki i smarujemy je masą z tuńczyka. Zwijamy ciasno, kroimy na dwu centymetrowe kawałki i w każdy wbijamy wykałaczkę. Szybko, prosto i bardzo smacznie!