Przekąski na sylwestra
Koniec karnawału zbliża się nieuchronnie. Wykorzystajmy więc te dni na zorganizowanie imprezy, na której z jednej strony objemy się do woli, a z drugiej zadbamy o to, by zbytnio nie przybrać na wadze. Wiosna bowiem sprzyja powrotom do treningów i dobrej formy. Szkoda to wszystko zniweczyć. Oto pięć naszych propozycji na zdrowe i nietuczące przekąski na karnawałowe przyjęcie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nadziewane pomidory
Nawet jeśli nie jesteśmy na diecie, nie ma powodu, by rezygnować ze zdrowych i niskokalorycznych przekąsek, jeśli tylko cieszą smakiem. Nadziewane pomidory z pewnością są fit, ale nie rozczarują nawet największych żarłoków. Co ważne ich przygotowanie jest proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Wybieramy małe, okrągłe pomidorki koktajlowe. Odcinamy ostrym nożem czubek i wydrążamy małą łyżeczką środek. Przygotowujemy nadzienie: serek ricotta lekko solimy, dodajemy trochę ostrej papryki i posiekane zioła: bazylię, szczypiorek, zieloną pietruszkę i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i delikatnie nadziewamy pomidorki. Gotowe.
Naleśnikowe roladki
Naleśniki z mąki razowej można usmażyć bez tłuszczu, są zdrowe, lekkostrawne i w dodatku smaczne. I można z nich przygotować świetną przekąskę. Zacznijmy od naleśników: w dużej misce mieszamy dwie szklanki mąki razowej i pół szklanki mąki pszennej. Solimy lekko, dodajemy dwa jajka, dolewamy mleko i wodę gazowaną. Mieszamy, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę, którą napełnimy naleśniki. Tuńczyka z puszki ugniatamy widelcem, dokładamy do niego pół szklanki naturalnego jogurtu, posiekane bardzo drobno chili, szczyptę soli i pół szklanki posiekanego szczypiorku. Mieszamy. Smażymy naleśniki i smarujemy je masą z tuńczyka. Zwijamy ciasno, kroimy na dwu centymetrowe kawałki i w każdy wbijamy wykałaczkę. Szybko, prosto i bardzo smacznie!
Warzywne czipsy
Warzywne czipsy z dipem jogurtowym zasmakują wszystkim. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraka myjemy, obieramy, dokładnie osuszamy i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Jeszcze raz osuszamy je i układamy na blasze do pieczenia. Posypujemy lekko solą, papryką słodka i ostrą i skrapiamy delikatnie oliwą. Pieczemy kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, by warzywa się nie przypaliły. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Dip przygotowujemy z jogurtu, posiekanego ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Pasta z awokado
Pasta z awokado sama w sobie jest bardzo dobra, ale podawana z grzankami z ciemnego pieczywa może stanowić świetną przekąskę na imprezę. Najpierw wybieramy bardzo dojrzałe awokado. Miąższ siekamy drobno lub miksujemy razem z kilkoma małymi, słodkimi pomidorkami, posiekaną kolendrą i szczyptą soli, mielonego kminu rzymskiego oraz pieprzu. Do masy dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej podzielone na kwadraty kromki pieczywa. Smażymy krótko z obu stron i nakładamy na każdy kawałek kopiastą porcję pasty. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.
Falafel
Pieczone kotleciki z ciecierzycy smakują tak samo, jak smażone w gorącym tłuszczu falafele, a są o wiele zdrowsze. Do ich przygotowania potrzebujemy: puszkę ciecierzycy, jajko, kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahini, szklankę obrąb żytnich, szklankę posiekanej kolendry, mielony kmin rzymski, mielone ziarna kolendry, sól, pieprz i ostrą papryczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Musi być ona zwarta. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 7-10 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze raz tyle. Podajemy z ostrymi sosami.