Ośmiornica z grilla
Składniki: 1 ośmiornica, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwejk, papryczka chili.
Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę, dodaj wino, tymianek, liście laurowe, 3 ząbki czosnku oraz sok z 1 cytryny. Zahartuj ośmiornicę, a następnie zanurz ją we wrzątku i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Przygotuj marynatę. Rozetrzyj czosnek niewielką ilością soli, papryczkę oczyść z nasion i posiekaj. Wymieszaj oliwę, sok z cytrynę i papryczkę. Dopraw pieprzem. Ugotowaną i ostudzoną ośmiornicę podziel na mniejsze kawałki, natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatą.