Ośmiornica – śródziemnomorski przysmak do kupienia w dyskoncie
Smakuje wyśmienicie
W krajach basenu Morza Śródziemnego owoce morza jada się na co dzień. W Polsce wciąż się z nimi oswajamy. Krewetki z grilla czy w sałatce już nikogo nie dziwią. Jednak nadal nieufnie patrzymy na kalmary, ostrygi czy ośmiornice. Wydaje nam się, że są trudno dostępne, drogie i skomplikowane do przyrządzenia. Nic bardziej mylnego! W Biedronce i Lidlu możemy obecnie kupić mrożoną ośmiornicę. Kilogram kosztuje mniej niż 30 złotych. Przygotowanie jej jest proste. W ramach cyklu "Ryba na piątek" mamy dla was kilka wskazówek oraz przepis na ośmiornicę z grilla. Zapraszamy!
Polecamy wideo, z którego dowiesz się, dlaczego warto jeść owoce morza:
Jak przygotować ośmiornicę?
Ośmiornica ma smaczne i delikatne mięso. Ciepła rozpływa się w ustach. Na zimno jest nieco bardziej elastyczna, ponieważ zawarty w niej kolagen zastyga, wciąż jednak smakuje wyśmienicie. Można ją ugotować w dużej ilości wody, dusić, piec w folii oraz grillować. Świetnie smakuje także w postaci carpaccio lub marynowana w ziołowej oliwie. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i oczyszczona. Przed przystąpieniem do obróbki rozmrażamy ją, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i usuwamy część między workiem a mackami.
Kilka prostych porad
Pamiętaj, by ośmiornicę gotować lub dusić pod przykryciem. W przeciwnym razie przypali się. Przed właściwą obróbką, warto ją zahartować. W tym celu rozmrożoną ośmiornicę zanurz kilkukrotnie we wrzątku. Najpierw same końcówki macek, potem coraz głębiej, by się ładnie skręciły, aż w końcu zanurzysz ją całą. Po tym zabiegu gotują ją w bulionie na niezbyt dużym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Nie krój surowego mięsa na mniejsze kawałki, ponieważ sok, a wraz z nim smak ucieknie do wody. Najlepiej podzielić ośmiornicę na porcję, kiedy już delikatnie przestygnie.
Nie wylewaj wywaru
Wywar, w którym gotowała się ośmiornica, również można się przydać. Znajduje się w nim bardzo dużo smaku i aromatu z soków, które puściła ośmiornica. Przygotujesz z niego esencjonalny sos do makaronu, dressing do sałatki lub bazę do zupy rybnej.
Ośmiornica z grilla
Składniki: 1 ośmiornica, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwejk, papryczka chili.
Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę, dodaj wino, tymianek, liście laurowe, 3 ząbki czosnku oraz sok z 1 cytryny. Zahartuj ośmiornicę, a następnie zanurz ją we wrzątku i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Przygotuj marynatę. Rozetrzyj czosnek niewielką ilością soli, papryczkę oczyść z nasion i posiekaj. Wymieszaj oliwę, sok z cytrynę i papryczkę. Dopraw pieprzem. Ugotowaną i ostudzoną ośmiornicę podziel na mniejsze kawałki, natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatą.