WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Ośmiornica – śródziemnomorski przysmak do kupienia w dyskoncie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakuje wyśmienicie

Obraz
© 123RF.COM

W krajach basenu Morza Śródziemnego owoce morza jada się na co dzień. W Polsce wciąż się z nimi oswajamy. Krewetki z grilla czy w sałatce już nikogo nie dziwią. Jednak nadal nieufnie patrzymy na kalmary, ostrygi czy ośmiornice. Wydaje nam się, że są trudno dostępne, drogie i skomplikowane do przyrządzenia. Nic bardziej mylnego! W Biedronce i Lidlu możemy obecnie kupić mrożoną ośmiornicę. Kilogram kosztuje mniej niż 30 złotych. Przygotowanie jej jest proste. W ramach cyklu "Ryba na piątek" mamy dla was kilka wskazówek oraz przepis na ośmiornicę z grilla. Zapraszamy!

Polecamy wideo, z którego dowiesz się, dlaczego warto jeść owoce morza:

/ 5Jak przygotować ośmiornicę?

Obraz
© 123RF.COM

Ośmiornica ma smaczne i delikatne mięso. Ciepła rozpływa się w ustach. Na zimno jest nieco bardziej elastyczna, ponieważ zawarty w niej kolagen zastyga, wciąż jednak smakuje wyśmienicie. Można ją ugotować w dużej ilości wody, dusić, piec w folii oraz grillować. Świetnie smakuje także w postaci carpaccio lub marynowana w ziołowej oliwie. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i oczyszczona. Przed przystąpieniem do obróbki rozmrażamy ją, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i usuwamy część między workiem a mackami.

/ 5Kilka prostych porad

Obraz
© 123RF.COM

Pamiętaj, by ośmiornicę gotować lub dusić pod przykryciem. W przeciwnym razie przypali się. Przed właściwą obróbką, warto ją zahartować. W tym celu rozmrożoną ośmiornicę zanurz kilkukrotnie we wrzątku. Najpierw same końcówki macek, potem coraz głębiej, by się ładnie skręciły, aż w końcu zanurzysz ją całą. Po tym zabiegu gotują ją w bulionie na niezbyt dużym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Nie krój surowego mięsa na mniejsze kawałki, ponieważ sok, a wraz z nim smak ucieknie do wody. Najlepiej podzielić ośmiornicę na porcję, kiedy już delikatnie przestygnie.

/ 5Nie wylewaj wywaru

Obraz
© 123RF.COM

Wywar, w którym gotowała się ośmiornica, również można się przydać. Znajduje się w nim bardzo dużo smaku i aromatu z soków, które puściła ośmiornica. Przygotujesz z niego esencjonalny sos do makaronu, dressing do sałatki lub bazę do zupy rybnej.

/ 5Ośmiornica z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 ośmiornica, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwejk, papryczka chili.
Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę, dodaj wino, tymianek, liście laurowe, 3 ząbki czosnku oraz sok z 1 cytryny. Zahartuj ośmiornicę, a następnie zanurz ją we wrzątku i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Przygotuj marynatę. Rozetrzyj czosnek niewielką ilością soli, papryczkę oczyść z nasion i posiekaj. Wymieszaj oliwę, sok z cytrynę i papryczkę. Dopraw pieprzem. Ugotowaną i ostudzoną ośmiornicę podziel na mniejsze kawałki, natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatą.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny