Ośmiornica – śródziemnomorski przysmak do kupienia w dyskoncie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakuje wyśmienicie

Obraz
© 123RF.COM

W krajach basenu Morza Śródziemnego owoce morza jada się na co dzień. W Polsce wciąż się z nimi oswajamy. Krewetki z grilla czy w sałatce już nikogo nie dziwią. Jednak nadal nieufnie patrzymy na kalmary, ostrygi czy ośmiornice. Wydaje nam się, że są trudno dostępne, drogie i skomplikowane do przyrządzenia. Nic bardziej mylnego! W Biedronce i Lidlu możemy obecnie kupić mrożoną ośmiornicę. Kilogram kosztuje mniej niż 30 złotych. Przygotowanie jej jest proste. W ramach cyklu "Ryba na piątek" mamy dla was kilka wskazówek oraz przepis na ośmiornicę z grilla. Zapraszamy!

Polecamy wideo, z którego dowiesz się, dlaczego warto jeść owoce morza:

/ 5Jak przygotować ośmiornicę?

Obraz
© 123RF.COM

Ośmiornica ma smaczne i delikatne mięso. Ciepła rozpływa się w ustach. Na zimno jest nieco bardziej elastyczna, ponieważ zawarty w niej kolagen zastyga, wciąż jednak smakuje wyśmienicie. Można ją ugotować w dużej ilości wody, dusić, piec w folii oraz grillować. Świetnie smakuje także w postaci carpaccio lub marynowana w ziołowej oliwie. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i oczyszczona. Przed przystąpieniem do obróbki rozmrażamy ją, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i usuwamy część między workiem a mackami.

/ 5Kilka prostych porad

Obraz
© 123RF.COM

Pamiętaj, by ośmiornicę gotować lub dusić pod przykryciem. W przeciwnym razie przypali się. Przed właściwą obróbką, warto ją zahartować. W tym celu rozmrożoną ośmiornicę zanurz kilkukrotnie we wrzątku. Najpierw same końcówki macek, potem coraz głębiej, by się ładnie skręciły, aż w końcu zanurzysz ją całą. Po tym zabiegu gotują ją w bulionie na niezbyt dużym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Nie krój surowego mięsa na mniejsze kawałki, ponieważ sok, a wraz z nim smak ucieknie do wody. Najlepiej podzielić ośmiornicę na porcję, kiedy już delikatnie przestygnie.

/ 5Nie wylewaj wywaru

Obraz
© 123RF.COM

Wywar, w którym gotowała się ośmiornica, również można się przydać. Znajduje się w nim bardzo dużo smaku i aromatu z soków, które puściła ośmiornica. Przygotujesz z niego esencjonalny sos do makaronu, dressing do sałatki lub bazę do zupy rybnej.

/ 5Ośmiornica z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 ośmiornica, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwejk, papryczka chili.
Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę, dodaj wino, tymianek, liście laurowe, 3 ząbki czosnku oraz sok z 1 cytryny. Zahartuj ośmiornicę, a następnie zanurz ją we wrzątku i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Przygotuj marynatę. Rozetrzyj czosnek niewielką ilością soli, papryczkę oczyść z nasion i posiekaj. Wymieszaj oliwę, sok z cytrynę i papryczkę. Dopraw pieprzem. Ugotowaną i ostudzoną ośmiornicę podziel na mniejsze kawałki, natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatą.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?