Wegańskie serniczki z nerkowców
Atuty orzechów nerkowca doceniła m.in. kuchnia wegańska. W diecie, która wyklucza mięso i nabiał, w pełni udowodniły, że mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Nerkowce świetnie sprawdzają się jako podstawowy składnik serników - są wprost idealne na masę serową. Pomysłów na tego rodzaju wegańskie ciasta jest sporo, choć baza takiego deseru zazwyczaj wygląda podobnie.
Jak ją uzyskać? Przepis jest prosty. Otóż nerkowce przez noc moczymy w letniej wodzie. Następnie po ich odcedzeniu dodajemy do nich sok z cytryny, mleko kokosowe (na dwie szklanki nerkowców przypada jedna puszka mleka oraz sok z jednej cytryny) i dowolną substancję słodzącą (cukier, ksylitol - w zależności od upodobania). Po uzyskaniu gładkiej masy, przelewamy ją do formy, bądź małych foremek z przygotowanym wcześniej spodem (możemy go przygotować z jednej szklanki dowolnych orzechów oraz 3/4 szklanki namoczonych daktyli) i odkładamy do lodówki na noc. W tym czasie masa stężeje i będziemy mogli położyć na jej wierzch wybrane przez siebie składniki - od sezonowych owoców po czekoladowe wiórki czy inne bakalie.