Orzechy nerkowca - wartościowe i pyszne
Nazywane są najsmaczniejszymi orzechami świata i w pełni zasłużyły sobie na takie wyróżnienie. W porównaniu do innych bakalii mają o wiele delikatniejszy smak, przez co bez trudu zyskały wielu zwolenników. Ten przysmak to żaden twardy orzech do zgryzienia dla osób o słabszych zębach. Nerkowce są miękkie, więc bez obaw można je "chrupać".
Zdrowa przekąska
Nazywane są najsmaczniejszymi orzechami świata i w pełni zasłużyły sobie na takie wyróżnienie. W porównaniu do innych bakalii mają o wiele delikatniejszy smak, przez co bez trudu zyskały wielu zwolenników. Ten przysmak to żaden twardy orzech do zgryzienia dla osób o słabszych zębach. Nerkowce są miękkie, więc bez obaw można je "chrupać".
Doskonałe walory smakowe, ich słodycz oraz maślana konsystencja to nie jedyne ich atuty - pochodzące z Brazylii orzechy mają również wiele cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Są doskonałym źródłem witamin A, D i E oraz wapnia, fosforu, żelaza, potasu i sodu. Zawierają przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo, jak również zapobiegają chorobom wieńcowym. Co więcej chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2, ponieważ stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni.
Poważna konkurencja dla innych orzechów
W Polsce nerkowce cieszą się coraz większą popularnością i tym samym stają się coraz większą konkurencją dla orzechów włoskich i laskowych. W kuchni używa się ich nie tylko jako dodatku do ciast i deserów. Nerkowce zaczęły odgrywać pierwszoplanową rolę w wielu potrawach, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Mają dużo kalorii, jednak warto zaznaczyć, że tłuszcze, które zawierają są bardzo zdrowe dla organizmu. Od spożywania ich w rozsądnej ilości na pewno nie przybierzemy na wadze. Jak wykorzystać je w codziennej diecie? Poznajcie kilka pomysłów na smaczne potrawy z orzechami nerkowca.
Wegańskie serniczki z nerkowców
Atuty orzechów nerkowca doceniła m.in. kuchnia wegańska. W diecie, która wyklucza mięso i nabiał, w pełni udowodniły, że mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Nerkowce świetnie sprawdzają się jako podstawowy składnik serników - są wprost idealne na masę serową. Pomysłów na tego rodzaju wegańskie ciasta jest sporo, choć baza takiego deseru zazwyczaj wygląda podobnie.
Jak ją uzyskać? Przepis jest prosty. Otóż nerkowce przez noc moczymy w letniej wodzie. Następnie po ich odcedzeniu dodajemy do nich sok z cytryny, mleko kokosowe (na dwie szklanki nerkowców przypada jedna puszka mleka oraz sok z jednej cytryny) i dowolną substancję słodzącą (cukier, ksylitol - w zależności od upodobania). Po uzyskaniu gładkiej masy, przelewamy ją do formy, bądź małych foremek z przygotowanym wcześniej spodem (możemy go przygotować z jednej szklanki dowolnych orzechów oraz 3/4 szklanki namoczonych daktyli) i odkładamy do lodówki na noc. W tym czasie masa stężeje i będziemy mogli położyć na jej wierzch wybrane przez siebie składniki - od sezonowych owoców po czekoladowe wiórki czy inne bakalie.
Zielone pesto z nerkowców
Do uzyskania pysznego pesto do sałatek, makaronów czy kanapek potrzebujemy tak naprawdę tylko trzech składników - 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek, pęczek świeżej bazylii oraz 80 g orzechów. Do zmiksowanych dodatków dodajemy soli i pieprzu. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą uzupełnić pyszną masę zmielonym czosnkiem.
Masło z nerkowców
Doskonała alternatywa dla popularnego masła z orzeszków ziemnych. Przygotowanie pysznej masy na zdrowe kanapki zaczynamy od podstawowej czynności, czyli namoczenia w wodzie nerkowców. Kiedy bakalie zmiękną, blendujemy je do momentu, kiedy nie uzyskają gładkiej konsystencji. W zależności od jej gęstości, dodajemy do niej olej kokosowy, a następnie - dla podkreślenia smaku -przyprawiamy solą. Energetyczne i zdrowe śniadanie z masłem nerkowcowym w roli głównej to idealny pomysł na początek dnia.